Catatan bertarikh 30 Disember 2018 - Ahad

Tahun 2018 semakin menghampiri penghujungnya. Sedar tak sedar, sudah satu tahun saya bermastautin di KL setelah 7 tahun merantau di Bumi Kenyalang. Banyak pengalaman yang telah dilalui, banyak cabaran yang telah ditempuh. Ada suka dan ada duka, menjadikan hidup penuh warna.

Berbeza dan unik

Seperti yang pernah saya coretkan dalam entri saya yang terdahulu: “100 Hari di MTD”, (ada disertakan link di bawah)...maktab ini cukup berbeza daripada mana-mana sekolah lain di negara kita.

Pembentukan diri Putera yang bukan sahaja mengambil kira aspek akademik, malah turut menekankan aspek jati diri, sahsiah, kepimpinan dan ketenteraan. Walau apa pun, aspek pembelajaran Putera dalam bidang akademik tidak pernah dipinggirkan.

Saya, secara peribadi, banyak menerima soalan berkaitan dengan cuti, terutamanya pada hujung tahun. Sebenarnya, cuti sekolah di MTD sama sahaja dengan cuti di sekolah-sekolah lain seperti yang diperuntukkan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia. Cuma, terdapat beberapa program dan aktiviti yang dijalankan semasa cuti sekolah, misalnya Program Kepimpinan & Jati Diri yang diadakan semasa cuti pertengahan penggal 1 (bulan Mac).

Manakala pada hujung tahun pula, kami sibuk dengan persiapan Perbarisan Tahunan Putera (POP) yang biasanya diadakan 1-2 minggu selepas peperiksaan SPM berakhir. Jadi, ada guru yang perlu menyelesaikan tugasan tertentu, ada juga yang boleh balik kampung dulu, bergantung pada jenis tugas yang diterima. Makan Malam Tahunan (annual dinner) maktab pula selalunya diadakan dalam bulan Disember, tak lama sebelum POP.

Hmmm...harap-harap rakan-rakan guru dari sekolah lain dan kaum kerabat dah boleh faham bab cuti di MTD ni. Kalau tak diterangkan dengan elok, maunya orang tua di kampung merajuk hehehe...

Macam Mana Nak Masuk MTD?

Ini juga merupakan antara soalan paling famous yang selalu orang bertanya pada saya, baik daripada golongan guru mahupun ibu bapa. Guru di MTD dibekalkan oleh KPM, bergantung kepada kekosongan & permintaan daripada maktab. Lebih kurang macam di sekolah biasa juga, ikut posting oleh KPM.

Untuk ibu bapa & lepasan PT3 yang berminat untuk masuk MTD, permohonan kemasukan ke MTD dibuka pada hujung tahun. Untuk kemasukan tahun 2019, permohonan sudah pun ditutup dan calon akan dipanggil untuk menghadiri temuduga pada bulan Januari nanti. Satu perkara suka saya pesan: kena ubah mindset. Program & aktiviti Putera MTD cukup banyak dan padat. Rujuk poin saya di atas dan entri 100 Hari di MTD. Jadi, keseimbangan dan kekuatan dari segi mental, fizikal dan emosi adalah sangat penting. Kena pandai bahagikan masa. Jika diikutkan sangat rasa penat, belajar kelaut lah jawabnya.

Kolaborasi

Satu perkara yang cukup menarik dan memberi banyak kelebihan di MTD adalah jaringan dan jalinan antara kami dengan sekolah-sekolah luar termasuklah SBP dan sekolah harian biasa. Lebih-lebih lagi Ketua Panitia Kimia saya adalah merupakan seorang Guru Cemerlang. Banyak program kolaborasi yang telah dianjurkan dan disertai. Antaranya adalah Program Kolaborasi Bersama SBPI Rawang dan Program Kolaborasi Santai Tapi Sampai sebelum SPM baru-baru ini.

Banyak kelebihannya bila kita jalankan program kolaborasi seperti ini, bukan sahaja kepada para pelajar, malah guru-guru juga boleh berkongsi ilmu dan bertukar-tukar idea berkaitan PdPc, pedagogi dan teknik menjawab soalan SPM. Putera-putera MTD cukup seronok bila dapat join program kolaborasi ni, dia punya semangat nak belajar tu lain macam hehe...

Setahun Bersama Regulus

Regulus adalah gelaran bagi ‘anak-anak sulung’ saya di MTD, batch 2017/2018. Memandangkan saya masuk MTD pada hujung tahun 2017, jadi saya cuma sempat bersama mereka selama setahun sahaja. Namun, setahun bersama mereka sudah cukup memberikan 1,001 pengalaman berharga. Tidak keterlaluan jika saya katakan, saya lebih banyak mengenali maktab dengan lebih mendalam melalui interaksi saya bersama boy. Rasa bersyukur sebab batch pertama yang saya ajar di MTD adalah batch yang bagus. Tapi, standard lah boys kann...alaa...faham-faham ajelah budak laki dalam kelas macam mana. Banyak kali juga saya ‘menyinga’, dan banyak kali juga ‘cair’ haha...

Malam Penutup RMC-AFAPS Exchange Programme

Imbasan Program / Aktiviti

Program dan aktiviti di MTD ni sangat lah banyak. Dulu masa di sekolah lama, rajin lah jugak nak senaraikan satu persatu. Kat sini, ada official photographer, website, facebook and official YouTube. Korang tengok kat situ je lah.

Cuma ada beberapa program yang saya rasakan mungkin tiada di sekolah lain. Jika ada pun, mungkin tidak di semua sekolah.

i) Program Kepimpinan di Mulu, Sarawak

Ada beberapa tempat yang dipilih bagi Program Kepimpinan semasa cuti bulan 3, ada ditulis dalam entri sebelum ini. Saya terpilih untuk mengikuti trip ke Mulu selama 6 hari 5 malam. Lama...dah lah takde line kat sana. Balik dah sibuk dengan urusan lain, terus tak sempat nak update. Sempat pos dalam blog untuk 2 hari je hehe..

Pertama kali masuk Taman Negara.

Pertama kali masuk gua.

Pertama kali naik pesawat tentera

Pertama kali duduk di kokpit pesawat (sepanjang perjalanan Mulu-Kuching)

ii) Kejohanan Tinju Inter-Coy 2018

Saya tak pernah minat tinju, dan tak pernah tengok orang lawan tinju. Pertama kali tengok di Mess Putera semasa saringan, mula-mula tengok berdiri, akhir sekali terus melekat di kerusi haha...Perlawanan akhir diadakan secara rasmi dengan disaksikan oleh Komandan MTD.

iii) Latihan Menembak Staf MTD

Ini antara aktiviti tahunan katanya. Semua guru & staf diberi peluang untuk menembak, siap buat pertandingan lagi. Cuma tahun ni saya sempat merasa pistol je, M16 belum lagi. Boy tak payah cakap laa...diorang dah biasa latihan guna pistol & M16 ni.

iv) Program Gallery Walk Kimia 2018

Merupakan program terbesar Panitia Kimia pada tahun ini. Dijalankan secara usahasama dengan Panitia Fizik, Biologi dan Matematik Tambahan. Banyak keluh kesah nak jayakan program ni. Mengikut perancangan, ia dibuka kepada pelajar-pelajar sekolah luar untuk datang. Tapi atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan, maka ia hanya dijalankan di peringkat dalaman maktab sahaja.

Namun, Alhamdulillah segalanya berjalan lancar. Insya-Allah, jika ada rezeki pada tahun hadapan, kita akan anjurkan lagi dan buka kepada sekolah luar.

v) Malam Teater dan Puisi MTD 2018

Bertemakan zaman kesultanan Melayu, pelbagai persembahan disajikan oleh para putera.

vi) Kursus Kepimpinan Bakal Pemegang Pangkat di Photon Valley, Hulu Langat

Kursus ini melibatkan putera-putera Tingkatan 4 yang dicalonkan sebagai Pemegang Pangkat untuk tahun hadapan. Saya ke sana sebagai wakil guru skuad bagi kompeni Bravo.

Perkongsian pengalaman oleh bekas Komando.

vii) Program Pertukaran Pelajar RMC-AFAPS di Thailand

Rezeki yang datang tanpa disangka-sangka. Saya sepatutnya perlu handle slot Kimia di Benum Hill Resort pada masa itu, tapi last minute dipilih sebagai guru pengiring ke AFAPS, Thailand bersama dengan beberapa orang pegawai tentera, KSM dan termasuk juga Komandan. Ikut perintah je lah. Lama juga, dalam seminggu macam tu. Tapi, cukup berbaloi. Banyak pengalaman baru dan banyak berjalan.

Ini juga antara entri yang sekian lama tertangguh, disebabkan kekangan masa, tambahan pula jadual semasa di sana cukup padat.

Pengalaman kali pertama flying fox.

viii) Eksesais Nasi Mentah 2018 di Port Dickson

Secara ringkasnya disebut sebagai Ex Nasi Mentah. Merupakan program yang melibatkan semua putera Tingkatan 4, meliputi latihan-latihan ketenteraan termasuklah latihan survival dalam hutan. Tahun ini dijalankan di Lapang Sasar Menyala Port Dickson (ok lah sikit bagi guru pengiring).

Selalunya Ex Nasi Mentah mengambil masa hampir 2 minggu. Memandangkan tahun ini saya perlu menjadi pengawas SPM, maka sempat ikut program ni selama 4 hari sahaja. Sempat join latihan Map Reading & Compass Marching dengan boy. 6 jam dalam hutan oiiii...penat toksah cakap lah, tapi best! Rasa macam nak join lagi tahun depan, tapi kalau boy sesat lagi, aku naik 3 tan (trak tentera) balik kem.

ix) Passing Out Parade (POP) 2018

Merupakan acara kemuncak bagi Putera Tingkatan 5 yang bakal menamatkan pengajian mereka di MTD. Dimulakan dengan acara perbarisan di padang kawad, kemudian diikuti dengan Majlis Penyampaian Hadiah di Mess Putera. POP pada tahun ini disempurnakan oleh Timbalan Menteri Pertahanan selaku Pegawai Tabik Hormat.

Cabaran dan Ujian

Tidak dapat dinafikan, banyak juga cabaran dan ujian yang dihadapi sepanjang berada di sini. Namun, itu semua adalah lumrah kehidupan. Di mana-mana tempat pun sama. Bukan namanya hidup jika tiada jatuh bangun. Tak semua orang suka kita. Apa yang penting, Allah SWT tahu niat kita, DIA tahu apa yang kita buat. Sabar, Redha, Tawakal. Rezeki kita...DIA yang bagi.

Target 2018 & Impian 2019

Alhamdulillah...Target peribadi untuk tahun 2018 berjaya dicapai. Cuma tinggal proses akhir sahaja. Harap-harap semuanya berjalan lancar hingga ke penghujung. (errr...tiada kaitan dengan jodoh ok, sila jangan salah faham)

Impian 2019? Cukuplah jika boleh lalui hidup dengan tenang dan gembira bersama orang-orang terdekat tanpa terlalu banyak drama. Juga sentiasa berusaha untuk menjadi pendidik yang lebih baik daripada saya yang sebelumnya. Harapnya boleh budayakan lagi PAK 21 dalam kelas.

Terkenang kata-kata mantan Pengetua di Sarawak, Mr. Lau, kata beliau:

“Whatever happens, always look at the bright side.”

Sumber: Blog Cikgu Nurul

ARTIKEL BERKAITAN:

100 hari di MTD..cikgu ini kongsi pengalaman terindah mengajar di sana

ARTIKEL MENARIK:

Catat tip yang diberikan guru berpengalaman - Bapa ini kongsi rahsia peroleh 6A dalam UPSR

Meja guru perlu kemas dan tersusun - Panduan ini mungkin berguna buat cikgu-cikgu di Malaysia

'Awal Ramadan dulu tiba-tiba dia lemah' - Ibu terpaksa beranikan diri jarum peneman anak setiap hari

Amalkan tiga surah resipi lulus cemerlang peperiksaan

Di sebalik nama 'keretapi hantu' yang dinaiki pelajar SMK Dabong - Ramai ingin tahu cerita sebenar