SEBUAH perkongsian menarik daripada guru Sains Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jerlun, Kedah, Norhailmi Abdul Mutalib.

Sebagai guru, maka jika ada filem atau movie yang berkaitan dengan kisah guru dan pendidikan, pasti ini masuk dalam list untuk wajib tonton.

Ada beberapa daripada filem ini sangat lah menarik untuk ditonton, dan meninggalkan kesan yang cukup mendalam.

Rasa macam nak saja jadi seperti watak dalam filem tersebut.

Maka saya senaraikan 20 filem terbaik mengenai guru / pendidikan yang saya cadangkan lebih ramai guru untuk menonton, supaya kita boleh sama-sama ambil inspirasi. Banyak juga antara yang disenaraikan merupakan kisah benar.

Jom kita tengok.

 

1. Teacher's Diary (Thailand)

Filem mengenai kisah seorang guru lelaki yang baru ditugaskan untuk berkhidmat di sebuah sekolah jauh di pedalaman. Penuh keboringan, satu-satunya peneman guru ini adalah sebuah diari tinggalan seorang cikgu perempuan yang juga pernah bertugas di sekolah ini.

 

 2. To Sir With Love (Omputih)

Mengisahkan seorang guru yang berdepan dengan remaja sukar dikawal di sekolah baharunya. Menjadi guru di sekolah terbuang seperti itu, guru tersebut berhadapan dengan banyak kesukaran. Berjayakah beliau mendidik anak-anak nakal tersebut?

 

3. Laskar Pelangi (Indonesia)

Filem ini diadaptasi daripada sebuah novel yang cukup meruntun jiwa pendidik. Mengisahkan perjuangan 10 murid di sekolah kawasan pedalaman yang jauh dari kota, dengan dua orang guru yang sangat menginspirasikan. Saya recommend cerita ini untuk ditonton! Lagu soundtrack dia pun semua sangat best!

 

4. Freedom Writers (Omputih)

Filem ini diangkat daripada sebuah kisah benar, mengenai seorang guru muda bernama Erin Gruwell. Berhadapan dengan kumpulan pelajar yang bermasalah, motivasi beliau berjaya memberi inspirasi kepada muridnya untuk bertoleransi sesama mereka, dan melanjutkan pelajaran.

 

5. Dead Poet Society (Omputih)

Filem ini dilakonkan oleh pelakon hebat, Robin Williams dengan penuh gaya sekali. Menjadi guru Sastera, bukan lah halangan untuk beliau menggunakan pendekatan yang cukup dekat dengan pelajar beliau yang semuanya lelaki.

 

6. Taare Zameen Par (Hindi)

Filem lakonan Aamir Khan ini rasanya cukup dekat dengan guru Malaysia. Mengisahkan kisah seorang guru, yang berdepan dengan pelajar yang 'bermasalah', sehingga lah guru tersebut mengenalpasti punca sebenar masalah pelajar tersebut. Guru Pendidikan Khas sesuai sangat tengok.

 

7. Adiwiraku (Malaysia)

Mengisahkan mengenai cikgu muda, Cheryl Ann Fernando dengan cabarannya di sebuah sekolah kampung di Kedah. Cabaran dan kejayaan anak-anak di SMK Pinang Tunggal ini menjuarai pertandingan Choral Speaking digarap dengan baik dan penuh penghayatan.

Filem adaptasi kisah benar dari Malaysia ini juga memenangi Anugerah Filem Terbaik 2017.

 

8. 3 Idiots (Hindi)

Ini satu lagi cerita hebat lakonan Aamir Khan. Mengisahkan persahabatan 3 orang sekawan yang digelar 'Si Bodoh' kerana cara berfikir mereka yang berbeza.

 

9. Aishah : Biarkan Kami Bersaudara (Indonesia)

Filem dengan tema keagamaan ini mengisahkan seorang guru yang mengajar di sebuah sekolah jauh dari desanya, di komuniti yang jauh berbeza darinya. Menjadi guru atas wasiat bapanya, dapatkah Aishah menunaikan janji kepada bapanya?

 

10. Great Teacher Onizuka (Jepun)

Great Teacher Onizuka atau lebih dikenali sebagai GTO ini memang sudah popular menerusi siri manga nya. Kisah cikgu dengan niat pelik, tapi akhirnya menjadi guru yang lucu dan juga berjaya memberi inspirasi kepada anak muridnya.

 

11. The Glove (Korea)

Filem Korea ini sangat menyentuh perasaan. Berapa kali saya dah tonton, tapi tetap boleh mengalirkan air mata.  Kisah bagaimana sekumpulan pelajar pekak dan bisu yang struggle untuk berlatih dan menyertai pertandingan besbol untuk daerah mereka. Sekalipun penuh dengan kekurangan, semangat mereka akhirnya menyentuh hati coach mereka yang pada mulanya langsung melihat sebelah mata.

 

12. Chalk and Duster (Hindi)

Filem ini adalah lakonan hebat Juhi Chawla dan Shabana Azmi mengisahkan kisah dua orang guru yang menyentuh perasaan. Kesungguhan dan minat mereka terhadap kerjaya mereka mendorong mereka untuk buat yang terbaik. Dugaan datang apabila, pentadbiran mengganggu urusan mereka.

 

13. Dangerous Mind (Omputih)

 Filem lakonan Michelle Pfeiffer ini mengisahkan seorang Marine yang menjadi guru di sebuah sekolah gangster. Tengok bagaimana coolnya cikgu perempuan nih mengawal anak-anak muridnya yang ganas. Cikgu kat sekolah di bandar, sila tonton untuk ambil inspirasi.

 

14. Beyond the Blackboard (Omputih)

Filem TV ini adalah kisah perjuangan guru muda yang berdepan dengan ketakutan dan prejudis terhadap kanak-kanak homeless / gelandangan, sebelum beliau sendiri yang menjadi inspirasi kepada anak-anak tersebut untuk make a difference!

 

15. The Ron Clark Story (Omputih)

Filem ini merupakan adaptasi kisah benar Ron Clark, guru di kampung yang ditukar ke sebuah sekolah dengan cabaran terbesar, disiplin paling teruk. Apa yang beliau buat dan mampukah beliau mengatasi masalah tersebut?

 

16. Suck Me Shakespeer (German)

Kisah lucu mengenai seorang pencuri yang terpaksa menjadi guru kerana terperangkap di sebuah sekolah.

 

17. Lean on Me (Omputih)

Filem mengena perjuangan seorang pengetua sekolah yang berusaha bersungguh-sungguh bagi memastikan sekolah nya berada dalam keadaan yang terbaik. Lakonan hebat oleh Morgan Freeman.

 

18. Black (Hindi)

Filem lakonan hebat Amitabh Bachan dan Rani Mukherjee ini mengisahkan kisah seorang gadis buta dan pekak, dan hubungannya dengan guru yang kemudiannya menghidap sakit Alzheimer.

 

19. Blindside (Omputih)

Kisah sedih mengenai perjuangan seorang anak homeless dan trauma yang kemudiannya dibela oleh seorang wanita yang sangat penyayang. Perjuangan mereka sehingga anak homeless tersebut menempa kejayaan sehingga menjadi pemain American Football. Lakonan hebat Sandra Bullock dan Quinton Aaron.

 

20. Cikgu Limau Kasturi (Malaysia)

Saya masukkan juga drama legend ini sebagai Filem Guru Wajib Tonton atas kehebatan cerita ini dalam meninggalkan kesan kepada ramai orang, termasuk saya. Dilakonkan oleh Harun Salim Bachik, watak cikgu di pedalaman yang penuh dengan kejujuran dan sikap sebenar seorang pendidik. Generasi yang belum sempat tonton, sila cari kat Youtube ok.

Demikianlah 20 filem terbaik mengenai guru dan pendidikan yang sempat saya senaraikan. Ada yang dah saya tonton, dan selebihnya sudah pasti dalam senarai menunggu untuk ditonton. Ada lagi filem best yang tak masuk senarai? Jom komen kat bawah !

TIP MENARIK:

Dua tajuk penting subjek Sains untuk calon UPSR hafal, ingat - Contoh soalan disediakan (Siri 1)

10 topik Sains wajib ulang kaji menjelang UPSR - Ramalan Guru Pakar Sains, Cikgu Zazolnizam

Guru ini kongsi 10 panduan skor A subjek bahasa Melayu UPSR

Enam tip berkesan sebelum duduki peperiksaan