RUSSEL Alexander Nasir Taib, atlet muda berdarah campuran Malaysia-Australia sedang mencipta nama sebagai atlet lumba lari negara.

Beliau sebelum itu, sememangnya sudah dikenal sebagai atlet pecut di Australia.

Namun, disebabkan semangat dan darah Melayu yang masih mengalir dalam dirinya, beliau kembali ke tanah air bagi menyumbang sesuatu untuk negara tercinta.

Kepada Oh Lelaki beliau menceritakan visi dan misinya dalam arena sukan olahraga.

KETIKA diberi tugasan untuk mewawancara atlet sukan olahraga yang dibesarkan di Australia, Russel Alexander Nasir Tain, pelbagai andaian bermain di minda penulis mengenai kemampuannya.

http://172.20.3.104:8080/polopoly/polopoly_fs/1.924605.1554518144!/image/image.png

Namun, sebaik melihat ketangkasannya di padang balapan di Stadium Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada Kejohanan Malaysia Open Grand Prix baru-baru ini meleraikan segala tanda tanya.

Kelibat pelari berkulit putih dengan rambut perang itu berjaya menamatkan pusingan kedua acara 200 meter dengan catatan masa 21.24 saat telah menunjukkan sisi hebatnya.

Menyorot peribadinya, Russel yang berusia 21 tahun dilahirkan di Kuala Lumpur.

Ketika berusia 3 tahun, Russel dan keluarganya telah berpindah ke Horbart, Tasmania, Australia.
Sejak awal lagi, Russel memang memilih untuk terlibat dalam acara larian.

Bakat beliau sebenarnya dicungkil oleh gurunya ketika melihat bakat remaja kacak itu yang boleh berlari dengan pantas.

"Ketika itu, umur saya 11 tahun. Sejak itu, saya telah diberi latihan khusus oleh jurulatih bertauliah," kata lelaki kacukan itu dalam satu wawancara khas bersama Oh! Lelaki di Stadium Bukit Jalil baru-baru ini.
Setahun selepas itu, bintangnya bersinar apabila anak muda ini menerima Anugerah Junior National U14 dalam acara 100 meter di Australia.

Tidak berhenti setakat di situ, Russel kemudian menggondol gelaran juara pada Junior Australia sebanyak lapan kali dengan memenangi U18 pada Kejohanan Kebangsaan Junior Australia.

"Banyak lagi sebenarnya," kata pelajar University of the Sunshine Coast dalam jurusan Ijazah Psikologi Sukan ini sambil tertawa kecil.

Bagaimana permulaan Russel terpilih menjadi atlet Malaysia?

Ini semua bermula apabila dirinya berjaya mencipta rekod baharu kebangsaan dalam acara 200 meter pada Kejohanan Trek Klasik Queensland di Brisbane, Australia.

Russel menduduki tangga kedua dengan catatan 20.77 saat sekali gus memadam rekod terdahulu 20.90 saat yang dilakukan oleh raja pecut kebangsaan, Khairul Hafiz Jantan pada Kejohanan Olahraga Terbuka Malaysia 2017.

Buat keputusan sarung jersi Malaysia

Kejayaan itu menjadi titik tolak kepadanya apabila beliau diberi kepercayaan untuk bertanding di tanah air sebagai atlet Malaysia.

"Saya memang ingin mencurahkan bakat saya dengan negara kelahiran saya iaitu Malaysia.

“Saya gembira telah menyarung jersi Malaysia. Saya rasa sudah tiba masanya saya mewakili negara. Sudah menjadi hasrat saya untuk mengharumkan nama Malaysia di persada sukan antarabangsa,” kata Russel yang senang diajak berbicara walaupun sisa kepenatan masih terserlah pada wajahnya.
Walaupun gagal menyumbangkan pingat emas pada Kejohanan Malaysia Open Grand Prix, Russel berkata berpuas hati berada di tempat kedua.

Beliau mencatat masa 21.12 saat, tewas kepada atlet Taiwan, Tai Shenf Wei dalam pusingan ketiga.

Ujar Russel, beliau enggan menoleh ke belakang.

"Biasalah, tak mengapa. Saya gembira dengan keputusan baharu ini. Selepas ini, saya akan memberi tumpuan sepenuhnya pada Kejohanan Olahraga Asia di Doha tidak lama lagi.

“Saya juga akan melihat semula apa kelemahan yang boleh saya perbaiki sebelum berdepan aksi di Doha nanti,” kata Russel bersungguh.

Bahasa Melayu

Anak bongsu daripada tiga beradik ini kelihatan memahami apabila diajukan soalan dalam bahasa Melayu walaupun tidak mampu menjawabnya dengan baik.

“Saya masih belajar bercakap dalam bahasa Melayu. Walaupun ayah saya berasal dari Perak dan ibu berketurunan British, kami selesa berkomunikasi guna dalam bahasa Inggeris,” beritahu Russel.
Di sebalik ‘kekurangan’ itu, Russel bagaimanapun amat menyukai masakan Melayu terutama nasi goreng, roti canai dan nasi lemak.

Beliau juga amat bertuah apabila ibunya sememangnya amat pandai memasak dan tiada masalah untuk menyediakan masakan Melayu.

"Alhamdulillah dengan nikmat ini. Saya juga berharap agar rakyat Malaysia mendoakan kejayaan saya dalam bidang olahraga," ujarnya mengakhiri perbualan.

ANEKDOT

NAMA: Russel Alexander Nasir Taib

UMUR: 21

ASAL: Kuala Lumpur

ADIK BERADIK: Anak pertama daripada tiga beradik

LAMAN WEBSITE SUKAN: http:// www.russeltaib.com

MISI DALAM SUKAN: Terpilih dalam Sukan Asia

SEBAB PILIH SUKAN LARIAN: Suka berlari dan tidak suka sukan secara berpasukan.

"Bagi saya larian hanya perlukan fokus dan kekuatan stamina, itu sebab saya pilih acara larian," katanya

PENCAPAIAN DALAM SUKAN

Pingat Perak Acara 4x100 Meter Lelaki Sukan Sukma 2018

Pingat Gangsa Acara 200 Meter Sukan Sukma 2018

Pingat Gangsa Acara 4x100 Meter, Sukan Sukma 2016

Tempat ke-5 Larian 100 Meter, Belia Sukan Komanwel di Samoa 2015

Pingat Gangsa di U/400 Meter 1st

Asian Youth Games 2015