Kerjaya sebagai guru? Bunyinya macam senang sahaja. Pagi pergi sekolah dan bila petang, terus balik ke rumah.

Tetapi tahukah anda, terdapat pelbagai perkara lain yang perlu anda ketahui sebelum bergelar pendidik.

Jom kita semak, beberapa perkara yang tentunya mengejutkan ramai berkenaan kerjaya ini.

1) Tugas asas

Seorang guru harus melakukan banyak kerja sebelum dan selepas setiap kelas. Di antara tugas lain, guru sekolah menghabiskan masa mereka:

•    Merancang pelajaran

•    Menyiapkan aktiviti

•    Menggred kertas dan peperiksaan

•    Menyiapkan kelas

•    Menghadiri mesyuarat sekolah

•    Mengadakan persidangan ibu bapa-guru

•    Menghadiri dan memimpin aktiviti ekstrakurikular

•    Memperkembangkan kemahiran mereka

•    Membimbing pelajar.

2) Kelebihan

Terdapat beberapa kelebihan utama untuk menjadi seorang guru. Pertama adalah gaji yang kukuh yang tidak mudah terdedah kepada perubahan dalam pasaran kerja dan ekonomi. Guru juga mempunyai faedah seperti insurans kesihatan dan akaun persaraan. Cuti hujung minggu, cuti pada tahap tertentu menjadikan beberapa kelebihan gaya hidup penting untuk kerjaya sebagai seorang guru.

3) Kekurangan

Seperti mana-mana pekerjaan, ada kelemahan untuk menjadi seorang guru. Beberapa cabaran merangkumi:

•    Memenuhi keperluan pelajar: Kesesakan kelas, pelajar dengan keperluan yang sangat berbeza, dan sumber daya yang seringkali kurang dapat menjadikan pekerjaan anda sangat sukar.

•    Ujian standard: Memastikan pelajar membuat gred sambil menolong mereka mempelajari sesuatu selain daripada ujian adalah cabaran harian.

•    Ibu bapa yang sukar: Bekerja dengan ibu bapa boleh menjadi pro dan kontra. Ibu bapa yang hebat boleh membuat anda merasa seperti membuat perbezaan tetapi ibu bapa yang terlalu kritikal boleh menjadi cabaran sebenar.

•    Birokrasi, kerenah, dan pedoman: Menguruskan arahan atau pengetua, dewan sekolah, dan persatuan ibu bapa-guru yang sering berubah dan sering bertentangan.

•    Kerja Rumah: Bukan hanya pelajar yang mempunyai pekerjaan rumah — sebagai guru, anda harus merencanakannya dan menilai, hampir setiap hari.

•    Masalah pendanaan: Ramai guru membelanjakan wang mereka sendiri untuk bahan yang akan digunakan di kelas mereka.

•    Masa persediaan : Guru bekerja di luar waktu sekolah, selalunya pada waktu malam, untuk menyiapkan pelajaran mereka

•    Persekolahan tambahan: Guru sering diminta untuk memperoleh ijazah sarjana. Daerah sekolah mungkin atau mungkin tidak membayarnya.

4) Sekolah awam

Bukan hanya gaji yang berbeza dengan sekolah awam atau swasta . Kelebihan dan kekurangan kerjaya sebagai guru berbeza dengan jenis sekolah di mana anda diambil bekerja. Sebagai contoh, kelebihan sekolah awam sering merangkumi gaji yang lebih tinggi, populasi pelajar yang pelbagai, dan keselamatan pekerjaan (terutamanya dengan tempoh pekerjaan). Terdapat banyak perbezaan di kalangan sekolah awam; itu tambah dan tolak. Ini juga bermaksud bahawa kelebihan dan kekurangan ini akan berbeza mengikut sistem sekolah .

Kekurangan sekolah awam cenderung merangkumi ukuran kelas yang lebih besar, kekurangan sumber (seperti buku dan peralatan yang berpotensi usang), dan kemudahan sekolah yang reput atau tidak mencukupi . Sudah tentu, ini sangat berbeza dari satu daerah ke satu daerah. Sekolah di kawasan sekitar yang kaya sering mempunyai banyak sumber. Sekolah di kawasan kejiranan, seperti biasa, kekurangan sumber tersebut.

5) Sekolah swasta

Sekolah swasta diketahui menggaji guru berdasarkan kemampuan sekolah berkenaan. Walaupun melangkau pensijilan dan pengajaran di sekolah swasta mungkin merupakan pilihan yang menarik bagi sesetengah orang, skala gaji umumnya lebih rendah. Walau bagaimanapun, mengajar di sekolah swasta membolehkan anda menimba pengalaman sebelum membuat keputusan kerjaya jangka panjang.

Selain itu, anda mempunyai kemampuan untuk bekerja sambil memperoleh sijil perguruan. Setelah diperakui, anda boleh memilih untuk bekerja di sekolah awam, yang akan memberi anda gaji yang lebih tinggi. Kelebihan sekolah swasta cenderung merangkumi saiz kelas yang lebih kecil, buku dan peralatan yang lebih baru, dan sumber lain. Walau bagaimanapun, ini berbeza mengikut sekolah.

Sumber: Portal www.greelane.com

Artikel menarik

Jadual persekolahan 2021, rujuk ini ibu bapa mudah faham

Enam tip mengajar lebih efektif ketika pandemik, cikgu-cikgu boleh lakukan ini di rumah