Sesi persekolahan Tahun 2021 bakal bermula pada 20 Januari ini, namun, sejauh manakah para ibu bapa, penjaga dan pelajar bersedia untuk  menempuhi tahun baharu 2021 dalam suasana ‘norma baharu’ setelah kita ‘terpaksa’ menempuhi pelbagai cabaran dalam pengajaran pada tahun 2020?

Adakah para pelajar benar-benar bersedia untuk menghadiri sesi pembelajaran di sekolah tatkala pandemik Covid-19 mengganas mutakhir ini?

Berikut, Guru Matematik dan Inovasi SK Sungai Tua Baharu, Cikgu Ahmad Zhafran Md Noor berkongsi cadangan, tujuh persiapan pelajar dalam menempuhi sesi persekolahan pada tahun 2021 dalam suasana norma dan norma baharu.

Persiapan Pertama: Mental

Pelajar perlu selalu diingatkan tentang Standard Operating Procedure (SOP) yang perlu amalkan sepanjang berada dalam premis sekolah, pengangkutan awam dan rumah transit iaitu :

1)    Penjarakan fizikal satu meter dalam semua aktiviti semasa sesi persekolahan.

2)    Menjaga kebersihan tangan dengan kerap mencuci tangan menggunakan air dan sabun atau cecair pembasmi kuman.

3)    Pelajar yang mempunyai suhu badan melebihi 37.5 darjah celcius dan bergejala tidak dibenarkan hadir ke sekolah walau pun sekadar demam atau selesema biasa.

Persiapan Kedua: Fizikal

Sediakan secukupnya barangan keperluan persekolahan pelajar untuk elakkan pelajar meminjam daripada rakan sekelas :

1)    Pelitup muka sekurang-kurangnya dua iaitu satu dipakai dan satu lagi untuk  simpanan dalam beg sekolah.

2)    Cecair pembasmi kuman (hand sanitizer) samada dalam bentuk semburan (spray), jel atau tisu basah beralkohol. Murid juga boleh membawa sabun mandi kecil untuk digunakan semasa mencuci tangan di tandas.

3)    Pelajar digalakkan untuk membawa minuman dan makanan sendiri seperti roti paket, bijirin kotak kecil, air mineral, air kotak dan sebagainya.

4)    Kelengkapan alat tulis seperti pensel, pemadam, pembaris, penajam pensel, gam, gunting, pensel warna, dan buku teks yang mencukupi untuk mengelakkan pelajar meminjam  alat tulis daripada rakan lain.

Persiapan Ketiga: Peranti dan rangkaian internet

Ibu bapa atau penjaga perlu berusaha untuk menyediakan peranti seperti telefon pintar, laptop atau komputer dan rangkaian internet sebagai tambahan terhadap pembelajaran dalam kelas. Peranti dan rangkaian internet ini penting untuk aktiviti pembelajaran dan pengajaran berkonsepkan kelas maya (virtual classroom), pembelajaran digital (digital learning) dan pembelajaran jarak jauh (remote learning) kerana :

1)    Peranti dan rangkaian internet ini sudah menjadi satu keperluan dan bukan sekadar kemahuan kepada pelajar untuk mencari bahan-bahan berupa bahan bacaan dan video untuk subjek-subjek sains, seni dan lain-lain yang tidak dapat didapati dalam bilik darjah akibat pelaksaan SOP yang ketat dalam bilik khas seperti makmal sains, bilik komputer dan sebagainya.

2)    Keperluan untuk pelajar menyertai pertandingan, penyertaan dan kuiz ko-kurikulum yang dianjurkan peringkat kebangsaan, negeri, daerah mahu pun peringkat sekolah sejajar dengan pelaksanaan ko-kurikulum dalam talian.

3)    Persediaan sekiranya kaedah Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) perlu dilaksanakan kembali di Malaysia bila-bila masa.

Persiapan Keempat: Kemahiran Pengurusan Diri (Self Management) selain Pengurusan Masa (Time Management) yang cemerlang

Dalam suasana pandemik yang tidak menentu selain arahan-arahan terkini kerajaan berkaitan pengoperasian sekolah yang mungkin berubah-ubah, maka pelajar perlu menguasai kemahiran pengurusan diri yang cemerlang.

Perubahan-perubahan dalam takwim dan masa persekolahan pada tahun 2020 mungkin sedikit sebanyak memberi tekanan dan kekeliruan kepada para pelajar. Maka, kemahiran pengurusan diri perlu diterapkan dalam diri pelajar pada tahun 2021 ini tanpa mengenepikan pengurusan masa yang cemerlang untuk mengelakkan mereka tercicir dalam pembelajaran disebabkan kelemahan pengurusan diri.

Persiapan Kelima: Pembelajaran kendiri (self-learning) tanpa kelas tambahan sekolah atau kelas tuisyen luar

Kemungkinan besar pada tahun ini kelas tambahan di sekolah dan kelas tuisyen di luar tidak boleh dijalankan andai PKPB terus dilaksanakan di Malaysia.

Sebagai penyelesaian, ibu bapa dan penjaga perlulah menyediakan buku rujukan, buku aktiviti dan buku latihan tambahan kepada pelajar untuk menambahkan kefahaman mereka dalam topik yang dipelajari di dalam bilik darjah. Pelajar juga boleh menjadikan aplikasi Google Search, saluran Youtube, TV Pendidikan atau Eduweb TV dan blog sebagai sumber pembelajaran di rumah.

Persiapan Keenam: Aktiviti ko-kurikulum secara kendiri

Aktiviti sukan dan kokurikulum di sekolah dijalankan dalam tatacara operasi standard (SOP) yang ketat. Aktiviti-aktiviti fizikal di sekolah seperti Pendidikan Jasmani, perjumpaan kelab dan persatuan, sukan dan permainan, badan beruniform, Kejohanan Sukan Tahunan, Perkhemahan Perdana dan sebagainya kebanyakannya mungkin ditangguhkan ke tahun hadapan. Maka, segala aktiviti fizikal untuk kesihatan pelajar seperti senaman, regangan, latihan sukan dan permainan, dan sebagainya perlu dijalankan secara kendiri oleh para pelajar di kediaman masing-masing.  Namun begitu, guru-guru yang terlibat dalam penganjuran aktiviti kokurikulum boleh juga mengendalikan sesi kokurikulum secara maya melalui aplikasi Zoom, Google Meet, saluran Youtube dan sebagainya.

Persiapan Ketujuh : Sikap pelajar dalam komunikasi dan sosial

Ibu bapa atau penjaga pelajar perlu sentiasa mengingatkan pelajar tentang tatacara operasi standard (SOP) dalam komunikasi dan aktiviti sosial bersama rakan sebaya. Pelajar perlu mengurangkan perjumpaan fizikal, interaksi yang kurang penting, jaga jarak fizikal dan sentiasa berwaspada terhadap rakan-rakan yang bergejala.

Ibu bapa atau penjaga perlu menanam sikap ini dalam diri anak masing-masing untuk menghindarkan wabak tersebar melalui pergaulan pelajar dengan rakan sebaya.

Semoga perkongsian ini bermanfaat kepada para ibu bapa, penjaga dan pelajar dalam menempuhi sesi persekolahan secara norma baharu pada tahun 2021 ini. Sama-samalah kita berdoa agar kita terhindar daripada wabak penyakit Covid-19 ini dan wabak ini ditangani sebaiknya oleh pihak berkuasa di seluruh dunia.