Berakhirlah sudah kaedah pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) bagi guru dan murid serta ibu bapa, minggu lalu.

Sudah tentu warga guru dan ibu bapa sudah mula menilai kelebihan dan kekurangan pelaksanaan PdPR berdasarkan kaedah yang diguna pakai.

Antara kaedah tersebut adalah secara dalam talian (online); luar talian (offline) dan off-site.

Dalam ketiga-tiga cara ini, kaedah secara online dilihat agak popular dalam kalangan pendidik ketika mengendalikan PdPR berkenaan.

Guru Matematik dan Inovasi SK Sungai Tua Baharu, Cikgu Ahmad Zhafran Md Noor ketika dihubungi GPS Bestari berkata, pelbagai respon dan cadangan berkaitan PdPR ini telah diterima oleh beliau malah ada juga turut dibaca menerusi laman sosial yang lain.

“Bukan sahaja daripada guru, ibu bapa dan murid sahaja malah orang ramai yang terdiri daripada ahli akademik profesional turut memberi maklum balas.

“Antara respon yang boleh dibaca daripada komen-komen di media sosial adalah:

1) PdPR tidak berkesan kerana cikgu sekadar memberikan link (pautan) video dari Youtube dan soalan Quizizz tanpa memberikan penerangan lanjut berkaitan cara menjawab soalan yang diberikan.

2) Cikgu mengadakan PdPR menggunakan ‘video conference’ (aplikasi Google Meet, Zoom) sangatlah membebankan kewangan ibu bapa dalam menyediakan data internet yang mencukupi dan merunsingkan ibu bapa yang bekerja yang tiada gajet tambahan di rumah.

3) Cikgu jika sekadar pandai bagi link kepada pelajar, baik tak perlu dipanggil PdPR. Panggil saja PdP Forward Link.

Dan pelbagai lagi respon daripada ibu bapa dan pelajar yang perlu para pendidik tanggani dan hadapi secara positif serta menyediakan penyelesaian yang konkrit.

Jadi, apakah penyelesaiannya?  

“Berdasarkan pengalaman saya sepanjang PdPR pada 2020 dan disambung pula pada awal 2021 ini sama ada menggunakan saluran Youtube, video conference (Team, Meet, Zoom, digital classroom (Google Classroom, Edmodo, dan Quizlet); aplikasi kuiz dalam talian (Quizizz, Kahoot!, Google Form, Wordwall; aplikasi blog (Wakelet, Padlet, Blogspot, kaedah green screen) hatta kaedah aplikasi pemesejan mudah alih (WhatsApp, Telegram, Kaizala dan sebagainya) maka dapat saya simpulkan kaedah yang paling efektif dan berkualiti kepada murid semasa pelaksanaan PdPR menggunakan pendekatan online ialah :

1) Aplikasi yang mampu diakses oleh murid seperti kemampuan melanggan internet, capaian internet yang stabil dan aplikasi yang tidak terlalu rumit untuk ibu bapa dan pelajar untuk log masuk.

2) Aplikasi yang meraikan kehendak dan kemahuan kebanyakan ibu bapa dan pelajar samada pihak yang pro video conference mahu pun pihak yang kurang mampu menyediakan data internet.   

3) Aplikasi yang bersifat fleksibel, mampu diakses bila-bila masa, mesra gajet iaitu boleh digunakan samada melalui telefon pintar atau laptop/ desktop di rumah dan boleh diakses dengan capaian internet yang kurang stabil.

“Jadi, saya telah menggunakan aplikasi Telegram Group, Google Meet, Google Drive /Anyflip dan aplikasi kuiz seperti Quizizz, Kahoot! dan Google Form.

Malah, saya telah membuat satu Telegram Group ibu bapa dan murid khas untuk mata pelajaran saya,” katanya.

Menurutnya lagi, telegram memiliki dua jenis berdasarkan fungsi berbeza iaitu Group dan Channel.

“Guru yang menginginkan fungsi dua hala (guru dan ibu bapa/pelajar), maka guru boleh memilih mode Group.

“Jika seseorang guru hanya menyukai fungsi telegram sehala (guru sahaja boleh pos dalam telegram), maka guru boleh memilih mode Channel,” katanya.

Cikgu Ahmad Zhafran berkata, dirinya memilih Group kerana lebih menyukai kaedah penyampaian maklumat secara dua hala iaitu interaksi antara saya dengan ibu bapa.

“Dalam telegram group ini, saya masukkan link Google Meet, rakaman Google Meet (bagi pelajar yang tidak dapat menonton secara ‘live’ disebabkan kekurangan peranti), bahan bantu mengajar seperti pautan Anyflip buku teks mata pelajaran (dalam bentuk epub/ebook) dan pautan kuiz pengukuhan pembelajaran pada hari tersebut.  

“Jadi, setiap kali sesi Google Meet, pelajar yang memiliki peranti dan rangkaian internet di rumah akan mengikuti sesi Google Meet yang dibuat secara live ini,” katanya.

Sesi ini turut dirakam (record) dan dimasukkan ke dalam telegram group ini untuk ditonton oleh pelajar yang tidak dapat mengikuti sesi ini secara ‘live’ ini.

Seusai sesi Meet ini, Cikgu Ahmad Zhafran akan masukkan pautan video (pautan Drive) dan video rakaman sesi, Rekod Kehadiran PdPR Harian (guna Google Form), slaid pembentangan dan link kuiz yang boleh menyediakan laporan (report) seperti Quizizz, Kahoot! dan Form ke dalam Telegram Group ini.

Kenapa Google Classroom

Bila ditanya berkenaan kenapa tidak menggunakan aplikasi Google Classroom (GC) sedari minggu pertama?

“Saya melihat kesukaran utama sesetengah ibu bapa murid sekolah rendah untuk ‘sign in’ menggunakan akaun G-Suite yang disediakan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (akaun moe-dl.my) kerana GC yang dihasilkan oleh guru menggunakan akaun G-Suite KPM tidak boleh dimasuki oleh peranti yang mempunyai akaun Gmail biasa.

“Situasi ini tampak mengelirukan sesetengah ibu bapa yang tidak biasa menggunakan emel, tidak memahami kenapa akaun Gmail biasa tidak boleh masuk kedalam GC dan tidak menghafal atau mencatatkan alamat emel dan kata laluan emel G-Suite KPM tersebut sehingga seakan mengganggu PdPR yang dilaksanakan oleh pihak guru mata pelajaran,” katanya.

Namun, Cikgu Ahmad Zhafran tetap bercadang menggunakan GC pada minggu ketiga nanti bersama dengan aplikasi GM yang tersedia di dalamnya setelah ibu bapa dan pelajar menguasai kaedah PdPR menggunakan GM.

“Telegram ini akan tetap dikekalkan bersama-sama dengan GC sebagai alternatif ibu bapa dan pelajar yang kurang menguasai fungsi dan kaedah menggunakan GC ini,” katanya.  

Artikel menarik

Kantin sekolah ala kafe hipster, SUTAMA lakukan kejutan hari pertama persekolahan

Trend generasi muda, guru ini guna TikTok dan YouTube tarik minat pelajar