KLUANG - Seorang guru di Felda Ulu Tebrau, Johor Bahru, sanggup berhabis lebih RM30,000 untuk hobi yang dikongsi bersama dua anaknya iaitu mengumpul pelbagai model kereta mainan Hot Wheels.

Guru Cemerlang Perpustakaan dan Media, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Pulai Perdana, Johor, Shah Ridha Abdul Jalil, berkata, pada awalnya, dia ‘terjebak’ untuk turut serta dengan hobi dua anaknya itu iaitu Irsalina Nadia, 22, dan Irfan Nazif,14, sejak 10 tahun lalu selepas mendapati hobi itu mampu memberikannya kepuasan.

“Sehingga sekarang, kami memiliki kira-kira 1,673 model mainan seperti kereta, basikal, motosikal serta kapal terbang dan tambah menarik, kesemuanya berwarna merah.

“Ada yang kata pemilihan warna merah ini seperti ikut kepercayaan kaum, namun hakikatnya keluarga saya memang suka warna cerah seperti ini kerana mudah dicari dan banyak dijual di pasaran,” katanya ketika menghadiri Karnival Pameran Permainan 2019 anjuran Belia 4B Negeri Johor dengan kerjasama Johor Hot Wheels Community (JHWC) dan Kluang Diecast yang dirasmikan oleh Presiden Belia 4B Negeri Johor, Hafiz Jalaluddin Abd Manaf di Kluang Junction, semalam.

Menurut bapa kepada empat anak itu, walaupun ada yang mengatakan hobinya satu pembaziran, namun tidak bagi dia dan dua anaknya itu kerana ia mampu memberi satu kepuasan lebih-lebih lagi sekiranya dapat mengumpul model yang susah ditemui.

“Selagi tak dapat, selagi itulah kami akan cari koleksi diinginkan walaupun perlu membelinya dengan harga mahal di portal beli-belah atas talian dan kami akan ikuti perkembangan semasa setiap koleksi atau keluaran terbaharu.

“Semua koleksi yang ada di dalam simpanan kami ini tidak akan dijual kerana sudah menjadi sebahagian daripada hidup saya serta dua anak dan kalau tiada karnival seperti ini, saya akan letakkan semua model ini di dalam rak pameran di rumah sahaja,” katanya.

Sementara itu, Hafiz Jalaludin berkata, objektif utama karnival itu dianjurkan pihaknya adalah untuk mengajak golongan belia khususnya di daerah ini untuk mempunyai satu hobi yang boleh menghindarkan mereka daripada terjebak dengan gejala sosial.

Katanya, hasil daripada maklumat diberikan, ramai pempamer yang terlibat di dalam karnival ini adalah golongan belia yang bergerak secara sambilan dengan menjadikan model kereta atau figura sebagai lubuk pendapatan sampingan walaupun mempunyai pekerjaan tetap.

“Selepas ini kami akan buat perancangan agar karnival seperti ini dapat dilaksanakan lebih kerap kerana boleh bantu belia menjana pendapatan sampingan untuk menyara keluarga,” katanya.

Memiliki 1,673 model mainan seperti kereta, basikal, motosikal serta kapal terbang dan kesemuanya merah.