KUALA LUMPUR - Proses pembelajaran dan pengajaran secara maya  adalah kaedah terbaik dalam memastikan pelajar, khususnya yang bakal menduduki peperiksaan penting tidak tertinggal dalam pelajaran susulan penutupan sekolah terutamanya ketika negara berdepan bencana seperti jerebu dan banjir.

Penggunaan platform itu yang tidak baharu dalam sistem pengajaran dan pembelajaran (P&P) di seluruh negara perlu perlu ditingkat dan diperluas bagi membolehkan teknologi itu digunakan sepenuhnya dan memberi manfaat kepada sektor pendidikan secara maksimum.

Seorang guru, Helaliyah Abd Aziz,  berkata walaupun premis sekolah ditutup, para pelajar kelas peperiksaan seperti Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dapat mengulangkaji menggunakan platform ini agar tidak ketinggalan dalam persediaan menghadapi peperiksaan.

"Kelas maya ini sudah lama digunapakai di sekolah-sekolah, kita ada modul pembelajaran, kuiz, tugasan , nota-nota pembelajaran dan slaid diberikan kepada pelajar melalui rangkaian Google Classroom.

"Pelajar boleh mengulang kaji dan menelaah di rumah walaupun tidak hadir ke sekolah dan melalui teknologi (kelas maya) ini, guru dan ibu bapa dapat memantau perkembangan pembelajaran anak-anak mereka,” katanya kepada Bernama.

Pada Khamis, sebanyak 2,649 sekolah di beberapa negeri yang terjejas termasuk Selangor, Putrajaya, Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Sarawak diumumkan ditutup dua hari melibatkan 1,715,274 pelajar susulan keadaan jerebu yang sedang melanda negara.

Dalam berdepan isu jerebu, Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik turut mengumumkan beberapa ketetapan termasuk guru-guru dibenar bekerja dari rumah sekiranya sekolah ditutup dan boleh berhubung dan memberi tugasakan dengan murid dari rumah menggunakan Google Classroom.

Bagaimanapun, Koordinator Teknologi Maklumat (IT) dan guru Sains Komputer  di Kolej Melayu Kuala Kangsar, Mohd Razif Abdul Razak berpendapat pelaksanaan kelas virtual masih berdepan pelbagai cabaran termasuk tidak digunakan sepenuhnya walaupun dilaksanakan sebagai alternatif kepada Persekitaran Pembelajaran Virtual Frog di bawah projek 1BestariNet.

"Kebanyakan guru baru nak berkenalan dengan konsep virtual classroom dan tak semua guru nak menggunakannya. Tetapi ada juga guru-guru yang sudah biasa menggunakan teknologi dan aplikasi untuk pengajaran dan pembelajaran dalam kelas sebab dalam teori, virtual classroom ini sangat membantu pelajar dan guru,” katanya.

Frog VLE adalah satu sistem pembelajaran berasaskan web yang menyerupai dunia pembelajaran sebenar dengan mengintegrasikan konsep pendidikan konvensional dengan kaedah maya.

Selain itu, kemampuan individu pelajar untuk menyediakan gajet dan rangkaian internet untuk mengakses kelas virtual di rumah juga antara cabaran utama platform tersebut tidak dapat dilaksanakan secara meluas.

"Konsep virtual classroom ini sangat berhubungkait dengan fasiliti, kemahiran guru dan pelajar. Mungkin dalam masa 15 tahun, guru-guru generasi yang pintar IT atau bakal-bakal guru perlu dilatih secara berperingkat untuk menjayakan virtual classroom ini," katanya.

Sementara itu, Sekolah Antarabangsa Fairview, yang merupakan antara sekolah-sekolah yang telah melancarkan bilik darjah maya menyatakan  bahawa sambutan daripada ibu bapa, penjaga dan pelajar memberangsangkan  kerana mereka gembira pelajaran tidak akan terganggu oleh jerebu.

Pengetuanya Dr Vincent Chian berkata keputusan untuk melancarkan sekolah maya berkuatkuasa serta merta minggu lepas adalah disebabkan oleh keadaan jerebu yang menjadikannya tidak sihat untuk kanak-kanak berada di luar rumah mereka.

"Ini apabila keadaan menjadi sukar untuk mereka  ke sekolah.”katanya sambil menambah bahawa sekolah itu telah melancarkan sekolah maya di sekolah Fairview di Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan di Subang Jaya.

Sekolah-sekolah maya perlahan-lahan mendapat populariti di China dan Jepun. Sebagai  orang Asia, kita  lebih konservatif  terhadap risiko dalam soal nilai. Oleh itu, saya tidak menjangkakan sekolah Maya beroperasi secara sepenuhnya  pada masa ini, kata Chian.

Menurut Pasaran sekolah Maya Global 2019 menurut  Syarikat, Kawasan, Jenis dan Aplikasi, diramalkan bahawa dalam tempoh lima tahun akan datang, pertumbuhan di pasaran dijangka meningkat kepada 12.8 peratus.

Pasaran sekolah maya yang kini bernilai kira-kira AS$ 23.9 bilion bersedia untuk dinilai AS$ 49 bilion menjelang awal tahun 2024. Pada masa ini, pasaran didominasi oleh Amerika Syarikat yang mempunyai 93 peratus pendahuluan pasaran. Kanada dan EU hanya kurang daripada lima peratus daripada pasaran global.

"Sekolah Maya di mana pelajar membelanjakan 10 peratus atau kurang dalam dunia maya sepenuhnya, dan selebihnya  di sekolah tradisional, kejayaannya luar biasa ..

"Itulah yang kami berusaha untuk mencapai sini, dengan mengadakan Hari E-pembelajaran sebulan sekali. Matlamat di sini adalah untuk membangunkan kemahiran, mengajar para pelajar untuk menguruskan masa dan bertindak secara bebas, kerana sebahagian besar sekolah ditutup di Malaysia, ini bermakna berhenti mendadak untuk belajar, " kata Chian.

Menurut Chian, kelas maya Beyond Education (BeED) yang dilancarkan pada Mei 2017 membuktikan bahawa pelaburan yang dibuat oleh sekolah untuk mempromosikan pembelajaran melalui platform digital adalah langkah yang tepat.

Platform pembelajaran digital BeED, yang membolehkan para pelajar terus belajar di peranti mudah alih mereka di luar dinding kelas sementara pendidik mereka memandu dan memantau melalui sistem backend, telah menjadi kejayaan yang luar biasa semasa tempoh penutupan sekolah luar negara di seluruh negara, kata Chian. - Bernama

Artikel Menarik:

Enam doa ringkas boleh diamalkan untuk anak menghadapi peperiksaan

Guru cemerlang ini kongsi tip lulus temuduga Tahfiz Model Ulul Albab

Tiga kantin sekolah ini menjadi sebutan hingga ke peringkat KPM, patutlah mereka menang anugerah

'Sikap Aiman hanya satu dalam seribu' - Guru luah rasa sebak bila Aiman buat ini padanya

Teknik belajar 'last minute' yang patut pelajar tahu...tapi jangan amalkan selalu tau