KUALA LUMPUR - Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail berkata, tiada keperluan bagi sekolah di Pasir Gudang ditutup buat masa ini, susulan gangguan kesihatan yang membelenggu warga sekolah di kawasan berkenaan.

Bagaimanapun, beliau berkata ia bergantung kepada situasi semasa berdasarkan maklumat oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS) yang memantau kualiti udara di kawasan berkenaan.

Sehingga ini, JAS telah membuat pemeriksaan ke atas 72 buah kilang di kawasan sekitar dan mendapati bacaan gas di kilang terbabit masih terkawal secara keseluruhannya.

"Saya ingat sekarang ini tidak ada sebab untuk tutup sekolah… kaedah 'elimination' punca yang berpotensi menyebabkan pencemaran sedang diteruskan oleh JAS bagi mengenalpasti punca utama (gangguan kesihatan),” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, hari ini.

Sesi persekolahan di kesemua 111 sekolah rendah dan menengah di Pasir Gudang yang ditutup sejak Selasa lepas akibat gangguan pernafasan dan muntah-muntah dalam kalangan pelajar baru dibuka semula semalam.

Namun, 30 pelajar dan guru dari 15 buah sekolah di Pasir Gudang dirujuk ke klinik kesihatan berikutan mengalami simptom muntah dan pening-pening selepas hadir sesi persekolahan semalam.

Mengulas lanjut, Dr Wan Azizah berkata pemantauan akan dilakukan setiap masa termasuk penggunaan alat pengesan bahan kimia serta sebuah stesen mobil bagi merekod kualiti udara. - Bernama

Baca:

SK KLIA berubah wajah dalam sembilan jam setelah 'dikerjakan' penuntut Universiti Xiamen

22 ulasan yang boleh diguna pakai guru untuk slip peperiksaan

Pernah dianggap pelajar bermasalah, namun dia jugalah yang mengharumkan nama sekolah

SK Bakong raih keuntung RM15,000 setahun - Tukar kantin sekolah jadi bangsal cendawan