ALOR GAJAH - Seorang kanak-kanak perempuan menjadi  murid tunggal Tahun Satu di Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Jernih, Lubok China di sini pada hari persekolahan sesi 2020 semalam.

Walaupun tanpa kehadiran  rakan-rakan lain, Nur Zahirah Aisyah Muhamad Zuhaili, 7,  dilihat teruja dan gembira memulakan hari pertama di sekolah yang terletak di kawasan luar bandar itu. 

Guru Besar SK Sungai Jernih, Mustafa Kamal Mohd  Nor berkata, bilangan murid Tahun Satu tahun ini menurun berbanding sebelumnya iaitu sembilan orang  melibatkan lima murid lelaki dan empat perempuan.

Dengan kemasukan Nur Zahirah Aisyah menurutnya,  sekolah tersebut kini mempunyai  seramai 16 orang murid dari Tahun Satu hingga Tahun Enam berbanding 31 orang tahun lalu.

“Walaupun hanya seorang,  namun kita tidak boleh bergabung dengan murid tahun lain  kerana di peringkat awal dan permulaan ini murid harus diajar asas penting seperti membaca, mengira dan menulis dengan betul sebelum melangkah ke tahun seterusnya,” ujarnya.

Katanya, kekurangan murid bukan  penghalang kepada pihak sekolah  terutama guru-guru memberikan yang terbaik dan kelebihannya, murid-murid akan lebih diberikan tumpuan walaupun mereka kurang dari segi persaingan antara murid.

“Kita juga bersyukur walaupun bilangan murid kecil,  namun telah mendapat pengiktirafan sekolah cemerlang pada tahun lalu apabila semua murid Tahun Enam  yang menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) mendapat keputusan lulus semua mata pelajaran diambil,” katanya.

Sementara itu, Nur Zahirah Aisyah  berkata, walaupun  tiada rakan lain dalam bilik darjah,  namun dia tetap bersemangat ke sekolah kerana boleh berjumpa rakanrakan lain pada sesi rehat.

Jelasnya, sekurang-kurangnya dia boleh belajar dengan tenang selain melahirkan  perasaan gembira dapat bersekolah di situ.

“Saya nak jadi doktor. Kalau belajar seorang tak ada yang ganggu dan saya boleh jumpa rakan-rakan masa rehat.

“Saya seronok bangun awal ke sekolah, guru-guru pun baik dan saya kenal serta hafal nama semua guru termasuk guru kelas,” katanya.

Artikel Menarik:

Meja guru perlu kemas dan tersusun - Panduan ini mungkin berguna buat cikgu-cikgu di Malaysia

Surat terbuka guru buat ibu bapa yang bakal hantar anak ke tadika

Walaupun mengajar bahasa Melayu tetapi inovasi Matematik cikgu ini buat murid cepat pandai

'Ni tandas sekolah ke tandas hotel?' - Patutlah terpilih ke peringkat kebangsaan, tahniah SMKA Miri