PUTRAJAYA - Peperiksaan utama yang dijadual bermula pada Februari ini tidak akan ditangguhkan, namun Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan mengaturkan sesi lain bagi calon yang tidak dapat hadir kerana disahkan positif Covid-19 atau menjalani kuarantin wajib.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr Habibah Abdul Rahim berkata, mereka hanya dibenarkan menduduki peperiksaan selepas disahkan bebas daripada wabak itu atau tamat tempoh kuarantin.

"Tempoh kuarantin adalah 14 hari dan tempoh peperiksaan biasanya lebih panjang maka bila mereka sihat mereka boleh mengikuti kertas-kertas lain yang masih berlangsung dan kementerian akan aturkan sesi yang lain bagi mereka untuk kertas yang tertinggal," katanya pada sidang media secara maya, di sini.

Dr Habibah berkata, KPM akan memberikan set soalan berlainan bagi kertas peperiksaan yang tidak dapat diduduki oleh calon berkenaan untuk mengelakkan berlaku isu soalan bocor.

"Tetapi kita perlulah memastikan standard (soalan) adalah sama. Itu yang paling penting walaupun mungkin kertas berlainan, takkan sama, tetapi standard adalah sama,” katanya.

Ditanya mengenai gesaan supaya gred pemarkahan peperiksaan diturunkan memandangkan terdapat calon yang ketinggalan dalam pembelajaran susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), katanya standard sedia ada perlu dikekalkan bagi mengelakkan sijil yang diperoleh oleh calon hilang pengiktirafan Cambridge.

"SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) telah diiktiraf oleh Cambridge setara dengan O-level. Jika kita buat sebarang perubahan maka kita hilang pengiktirafan itu jadi kita tak mahu calon kelas 2020 tidak memperoleh pengiktirafan bagi sijil mereka dan mungkin peluang mereka meneruskan pelajaran dan memasuki bidang kerjaya akan terjejas.

"Begitu juga peringkat Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) diiktiraf setara dgn A-level dan buat masa ini kita tak boleh buat perubahan kepada peperiksaan itu,” katanya.

Habibah berkata, KPM telah merancang pendekatan berbeza dalam proses menanda kertas peperiksaan dan mengeluarkan keputusan memandangkan tempoh yang ditetapkan adalah lebih pendek berbanding tahun-tahun sebelumnya.

"Oleh itu, kita masih boleh keluarkan keputusan untuk calon boleh memohon UPU dalam talian atau lain-lain permohonan atau untuk bekerja,” katanya.

Peperiksaan utama iaitu SPM, STPM, Sijil Vokasional Malaysia (SVM), Sijil Kemahiran Malaysia (SKM), Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dan Diploma Vokasional Malaysia (DVM) tahun 2020 serta peperiksaan antarabangsa yang setara tahun lepas dijadualkan bermula Februari ini.

Habibah berkata, walaupun terdapat gesaan supaya peperiksaan berkenaan ditangguhkan susulan kebimbangan penularan Covid-19 dalam kalangan pelajar dan guru, takwim yang telah dirancang tahun ini tetap dikekalkan dengan prosedur operasi standard (SOP) dan garis panduan lebih ketat.

"Kalau lihat laporan, kes penularan berada dalam komuniti, tiada kluster sekolah kerajaan atau sekolah bantuan kerajaan yang timbul sebab hadir ke sekolah.

"Ini adalah kerana kementerian ada garis panduan dan SOP yang perlu dipatuhi sekolah, begitu juga SOP untuk peperiksaan yang perlu dipatuhi sebelum, semasa dan selepas peperiksaan,” katanya.

Beliau berkata SOP dan garis panduan yang sama juga telah digunakan semasa peperiksaan SPM Ulangan 2019 pada tahun lepas dan tiada calon yang positif Covid-19 akibat menduduki peperiksaan itu.

Ditanya jika terdapat kes jangkitan di sekolah, Habibah berkata, keputusan KPM adalah bergantung kepada nasihat Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan (KKM) - BERNAMA