KEJAYAAN, kecemerlangan dan kemajuan sesuatu yang diidamkan oleh semua insan. Untuk dapatkannya pelbagai pengorbanan dan kesusahan terpaksa di hadapi.

Segala rintangan, onak dan duri ditempuhi tanpa pedulikan segala bisikan yang ingin mematahkan semangat dan keringat kita.

Hari ini kita diajar untuk menyantuni segala usaha ke arah  kejayaan. Segala strategi dan teknik dipelajari malah dilaburkan demi menggapai  sebuah kejayaan. 

Tanpa disedari ada ketika kita memijak orang lain untuk  memperoleh kebahagiaan diri sendiri. Tidak ramai antara kita hari ini berbicara tentang kejayaan dari sudut  kejatuhan atau kegagalan.

Ramai antara kita membuang kegagalan begitu sahaja. Apabila gagal atau musnah, pasti satu teknik atau cara  baru yang ingin difikirkan.

Apakah kita fikir  kegagalan atau kejatuhan itu sekadar diberi begitu sahaja?

Wahai pelajar yang cikgu sayangi, tidak dinafikan, kejayaan  hadir kerana usaha kita yang  bersungguh-sungguh ke arah itu.

Tetapi pernah atau tidak kita fikir, bahawa kejayaan  hadir setelah kita bangkit  daripada kegagalan? Apakah pernah kita fikir, dek kerana kegagalanlah sebenarnya kita berjaya.

Mungkin jika kita tidak  tempuhi kegagalan maka kita sendiri tidak akan meraih  kejayaan seperti apa yang  kita kecapi hari ini.

Ada antara kita sering mengeluh apabila gagal sesuatu dan ramai juga yang meraikan apabila kejayaan datang bertandang.

Berjaya dan gagal umpama tetamu yang wajib kita layani dan raikan.  Namun caranya sahaja berbeza. Kejayaan ada caranya, kegagalan ada caranya. Semuanya  terletak pada diri kita.

Cara meraikan Kegagalan

  1. Bangkit Setiap daripada kita perlu bangkit  apabila jatuh. Untuk bangkit kita  perlu sedar bahawa kita sedang berada dalam kegagalan. Hanya dengan sedar sahaja kita boleh bangkit. Percayalah, apabila kita sedar maka kita akan bangkit dan terus bergerak ke hadapan tanpa menoleh ke belakang.
  2. Sabar Bunga yang cantik dan indah dipandang bermula daripada  kelopak yang tiada rupa. Kelopak yang tiada rupa bermula dengan pucuk yang berasal daripada biji benih yang dipandang sepi. Kecantikan dan keindahan yang diperoleh memerlukan masa dan kesabaran. Begitulah diri kita, daripada kegagalan kita bangkit. Kita kutip segala peluang di hadapan untuk memberi kesegaran semasa perjalanan menuju kejayaan. Jangan berputus asa dengan apa yang berlaku.
  3. Positifkan diri Elemen ini sangat penting. Tanpa positif kita tidak akan mampu merangka dan merancang apa yang kita mahu. Akal akan mempengaruhi hati dan keseluruhan tingkah laku kita. Positifkan diri juga adalah elemen bersangka baik dengan ALLAH. Secara tidak langsung ini adalah doa dan mengharap sesuatu yang baik akan kita peroleh. Segalanya dengan diri kita. Bak kata Amir Khan dalam 3 Idiot “All is well.”

Kesimpulannya, usah mencerca kegagalan atau kejatuhan kerana di sebalik kegagalan itu akan ada sinar harapan untuk kita nikmati. Kejayaan hadir bukan hanya kerana usaha kita, namun kejayaan juga hadir setelah datangnya kegagalan.

Mohd Fadhli Othman

Guru SK Jubli Intan, Renggam, Johor.

Artikel lain:

Peserta bengkel Cikguku Cantik teruja dapat sumbangan Shopee

Tiga jenis makanan ini bantu kuatkan daya ingatan...nombor satu senang nak cari

Ustaz Malik dari SK Kampung Jepak kembali lagi! Kali ini mengenai misteri sebilah keris pusaka