SEKARANG cikgu-cikgu kita tengah bertungkus-lumus menyediakan bahan digital untuk pelajar.

Jika semua pelajar ada kelengkapan untuk memasuki Google Clasroom, ia mudah namun ada sesetengah daripada mereka tidak boleh akses ke situ kerana beberapa faktor.

Oleh itu, mari kita tengok cara Cikgu Ain atau nama sebenarnya, Nurul Ain Jamalluddin Al Amini yang merupakan guru bahasa Inggeris Sekolah Kebangsaan (SK) Manjoi Satu, Ipoh ini.

+++

Digital Learning make easy (kalau nak bagi suggestion, mohon dengan berhemah ya)

Cikgu-cikgu jangan la tertekan dengan e-learning. Tengok saya buat cara old school. Guna whatsapp aje... Sama je konsep dengan Google Form, Quizziz dan Kahoot, tapi jauh lebih mudah.

Benda mudah tak perlu susah-susahkan diri. Kita nak kejar data ke nak bagi murid 'meaningful learning?'

Siap video dari Cikgu Ain ya.. Selamat mencuba!

atau boleh klik : https://www.youtube.com/watch?v=wzbDy73Domc

atau boleh klik: https://www.youtube.com/watch?v=RjgLs1L_wZ0

Kebaikan guna Whatsapp Group as medium untuk beri quiz ni:

1. Murid jadi excited sebab deme boleh take charge of their own learning. Ok, sebenarnya sebab boleh pegang handphone sendiri.

2. Benda mudah and jelas. Guna handphone pun boleh. Semua dah biasa dengan Whatsapp

3. Lepas tu, ibubapa tak perlu install new apps or tunggu any page untuk download.

4. Cikgu boleh terus bagi explanation and feedback after each question. Tak perlu tunggu hand in, semak kemudian etc.

5. Two way communication, aku tanya deme boleh terus jawab

6. Boleh terus identify mana part yang murid masih lemah

7. Menggalakkan murid untuk compete in a healthy manner. Aku buat based on siapa paling cepat jawab dan jawapan betul. Berlomba2 deme menjawab.

8. They learn in a non threatening environment. Tak perlu terlalu serious dalam Whatsapp. Santai2 aje.

Yang paling penting, cikgu boleh screenshot bukti cikgu pun kerja dari rumah, bukan goyang kaki je....

Benda mudah, jangan buat payah.

❤️ Miss Ain ❤️

Tip menarik:

Guru Cemerlang Geografi sediakan dua latihan mudah untuk pelajar jawab sepanjang PKP

50 latihan peribahasa disediakan Guru Cemerlang SBP Integrasi Kubang Pasu

Guru Cemerlang kongsi kuiz subjek Sains untuk pelajar Tingkatan Tiga dan Lima jawab

Ustazah Zulfa sediakan 10 soalan mudah untuk calon UPSR jawab – Boleh rujuk buku teks

Cikgu Mohd Azif kongsi set latihan Fizik untuk calon SPM ulangkaji sepanjang PKP

Latih tubi soalan objektif Matematik SPM 2020 – Perkongsian Guru Cemerlang