SHAH ALAM - Guru tidak perlu bimbang sekiranya terkandas di kampung atau berada di luar stesen bertugas dalam tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) selagi proses Pengajaran dan Pembelajaran (PnP) boleh dijalankan dari lokasi mereka.

Timbalan Menteri Pendidikan II, Muslimin Yahaya berkata, ini sebab proses PnP secara dalam talian yang dilaksanakan ketika ini tidak semestinya dilakukan dari stesen mereka bertugas.

Malah kehadiran guru ke sekolah pula hanya apabila mereka diperlukan sahaja memandangkan institusi itu masih ditutup akibat penularan wabak Covid-19.

"Mana-mana guru yang berada di kawasan rentas sempadan stesen bertugas, mereka hanya perlu memohon kebenaran daripada pentadbir sekolah (untuk melaksanakan PnP secara dalam talian dari lokasi itu),” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan daripada Majlis Guru Besar Selangor berjumlah RM20,000 kepada Tabung Frontliners Covid-19 Sinar Harian di sini, semalam.

Muslimin berkata walaupun pelaksanaan PKPB ketika ini membenarkan penjawat awam kembali bekerja di stesen masing-masing, namun Kementerian Pendidikan (KPM) mempunyai solusi terbaik untuk warga pendidik terus melaksanakan tugas mereka dari rumah seperti disarankan kerajaan bagi membendung penularan wabak Covid-19.

Ditanya mengenai perancangan terkini KPM berkaitan pembukaan semula sesi persekolahan, Muslimin berkata setakat ini kementerian mungkin memberi fokus bagi tujuan itu untuk pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan awam.

"Selain kelas peperiksaan awam, kita belum ada sebarang perancangan untuk membuka semula sekolah terutamanya sekolah rendah dan sebagainya.

"Dan bagi tujuan ini (pembukaan sekolah untuk kelas peperiksaan), kita meneliti garis panduan serta melihat susun atur malah telah menjalankan simulasinya.

"Semua berjalan lancar dan kita akan menggunakan kaedah terbaik untuk memastikan keselamatan pelajar kelas peperiksaan ini terjamin apabila sekolah dibuka semula kelak,” katanya. - Bernama

Artikel berkaitan:

Cikgu boleh ikut SOP ini jika terima kunjungan bekas pelajar pada Aidilfitri

Teruskan PdP dari rumah, pastikan murid dapat ilmu - Timbalan Menteri Pendidikan II

Sekolah perlu rancang SOP sendiri, pastikan pelajar patuh jarak sosial

'Jumlah pelajar dalam kelas perlu dipecah dua, hanya 17 orang dalam satu kelas' - Dr Mohd Radzi

Cikgu Norhailmi kongsi lima tip video PdPc yang boleh menarik minat pelajar