GURU Bahasa Melayu, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Taman Bukit Indah, Johor Bahru, Dr Mohamad Rozi Kasim berkongsi teknik menarik untuk bina karangan.

Teknik Cabang merupakan teknik yang diperkenalkan oleh beliau untuk murid dan pelajar terutamanya calon SPM menulis karangan yang panjang dan seragam.

"Teknik ini menyedari bahawa setiap murid pasti ada idea walaupun murid itu murid lemah. Tugas guru hanya melatih murid membina ayat yang baik daripada point/idea murid.

"Insya-Allah murid akan berjaya menulis setiap perenggan dengan jumlah ayat paling kurang 10-11 ayat. Akhirnya binaan karangan akan seimbang setiap perenggan dan panjang," katanya seperti dipetik menerusi laman facebook Mohamad Rozi Bin Kasim.

Ikuti perkongsian Teknik Cabang oleh Cikgu Mohamad Rozi. Semoga bermanfaat untuk semua pelajar.


**********

Pertama sekali, guru dan murid akan berbincang empat isi penting yang utama.

Selepas mendapat empat isi penting yang utama barulah Teknik Cabang akan digunakan.

Bagaimana ingin memilih isi terbaik? Sebab kadang-kadang murid pilih isi yang hampir sama bagi setiap perenggan, betul tak? Ini menyebabkan kualiti karangan berkurang.

Oleh itu, latih murid keluarkan sebanyak mungkin isi terlebih dahulu (10-12 isi) yang ada dalam kepala. Lepas itu baru pilih isi yang terbaik. Isi yang hampir sama kita akan nomborkan dan letak di bawah kepala yang sama. Cara ini bukan sahaja mengelakkan murid tulis isi yang hampir sama, malah mereka akan dapat idea tambahan untuk menulis huraian. (Lihat gambar di bawah untuk contoh pemilihan isi terbaik).

Jika dilihat contoh cabang di dalam gambar, setiap ruangan tersebut merupakan ruang untuk murid menulis idea mereka. Tidak perlu panjang point/idea itu sebab dari situlah kita akan membina ayat. Pastikan setiap ruangan kosong itu merupakan satu ayat dan tak perlu gabung dengan ayat yang lain. Setiap isi akan ada tiga cabang yang utama (jika murid ada idea lebih boleh jadikan cabang tersebut empat atau lebih).

Apabila setiap cabang telah diisi dengan point atau idea ringkas, barulah murid dikehendaki membina ayat dalam bentuk perenggan. Pastikan setiap cabang itu satu ayat, jangan sambung-sambung dengan cabang lain.

Apakah cara nak rangsang minda murid tulis idea di setiap cabang? Mudah sahaja insya-Allah, saya berikan beberapa bentuk soalan

1) Jika soalan berbentuk LANGKAH/CARA/KAEDAH

*Biasanya soalan jenis ini meminta murid menulis langkah ke arah kebaikan. Oleh itu, guru perlu menjelaskan kepada murid bahawa cabang 1 murid mesti menulis situasi sebelum ini (keburukan), iaitu sebelum sesuatu langkah itu diambil.

Saya bagi contoh, jika isi penting ialah “melakukan senaman” bagi tajuk karangan langkah-langkah mengatasi masalah obesiti, jadi sudah pastilah perkara buruk di cabang 1 itu tadi ialah masyarakat malas bersenam sehingga menyebabkan obesiti.

Cabang 2 pula langkah yang perlu diambil. Jika murid mempunyai banyak idea dan contoh dalam langkah tersebut, tambah sahaja cabang supaya karangan lebih panjang dan mantap. Saya galakkan perbanyakkan ranting (idea) dalam cabang 2 ini supaya karangan kita ini akan banyak menceritakan langkah dan tidak terpesong. Mungkin boleh tambah ungkapan menarik (peribahasa, cogan kata dan sebagainya).

Cabang 3 pula kesan selepas langkah diambil. Tidak perlu banyak, mungkin 1 atau 2 ayat sahaja. Ayat penegasan merupakan ayat terakhir yang perlu ditulis tetapi tidak perlu dimasukkan dalam rangka cabang. Ayat penegasan ini perlu ditulis supaya murid tidak terpesong.

 

2) Jika soalan berbentuk PUNCA/SEBAB/FAKTOR

*Cabang 1 dan 2 tulis idea atau point berkaitan punca sesuatu perkara itu boleh berlaku. Jika murid mempunyai banyak idea dan contoh dalam punca tersebut, tambah sahaja cabang supaya karangan lebih panjang dan mantap. Mungkin boleh tambah ungkapan menarik (peribahasa, cogan kata dan sebagainya).

Cabang 3 kesan daripada punca yang buruk itu. Tidak perlu banyak, 1 atau 2 ayat sudah cukup. Ayat penegasan merupakan ayat terakhir yang perlu ditulis tetapi tidak perlu dimasukkan dalam rangka cabang. Ayat penegasan ini perlu ditulis supaya murid tidak terpesong.

 

3) Jika soalan berkaitan KESAN/AKIBAT/IMPAK

*Cabang 1 tulis punca, cabang 2 kesan, cabang 3 langkah. Boleh juga tulis cabang 1 dan 2 kesan, manakala cabang 3 punca.

Jika murid mempunyai banyak idea dan contoh dalam kesan tersebut, tambah sahaja cabang supaya karangan lebih panjang dan mantap. Perlu diingat, ranting bagi cabang “kesan” perlu diperbanyakkan supaya karangan menepati kehendak soalan dan tidak terpesong. Mungkin boleh tambah ungkapan menarik (peribahasa, cogan kata dan sebagainya).

Ayat penegasan merupakan ayat terakhir yang perlu ditulis tetapi tidak perlu dimasukkan dalam rangka cabang. Ayat penegasan ini perlu ditulis supaya murid tidak terpesong.

 

4) Jika soalan berbentuk MANFAAT/KEBAIKAN

*Untuk menghuraikan faedah atau kebaikan, cabang 1 boleh juga cerita keburukan sesuatu amalan itu jika kita tidak lakukan. Contohnya faedah amalan berjimat ialah dapat digunakan pada waktu kecemasan. Jadi, kita boleh cerita sedikit di cabang 1 jika kita tidak berjimat kita akan susah semasa waktu kecemasan dan berikan contoh.

Cabang 2 dan 3 pula kita barulah kita huraikan faedah tersebut. Contohnya, ceritakan di cabang 2 dan 3 contoh-contoh tentang wang yang boleh digunakan pada masa kecemasan, apa contoh kecemasan dan banyak lagi.

Jika murid mempunyai banyak idea dan contoh dalam isi tersebut, tambah sahaja cabang supaya karangan lebih panjang dan mantap . Mungkin boleh tambah ungkapan menarik (peribahasa, cogan kata dan sebagainya).

Ayat penegasan merupakan ayat terakhir yang perlu ditulis tetapi tidak perlu dimasukkan dalam rangka cabang. Ayat penegasan ini perlu ditulis supaya murid tidak terpesong.

 

Ayat Penegasan:

-Perlu ditulis pada ayat terakhir setiap perenggan (tidak perlu dimasukkan dalam rangka cabang).

-Mudah sahaja. Boleh ikut cara ini “Jelaslah bahawa (masukkan isi) merupakan salah satu (masukkan tajuk soalan).”

-Ayat penegasan diibaratkan sebagai tali terakhir untuk mengikat sesuatu bungkusan.

 

Nota tambahan:

Pendahuluan

- Dalam pendahuluan jangan cerita pasal tajuk/isi sebab pendahuluan dianggap sebagai kepala dan isi dianggap sebagai badan. Tidak boleh badan masuk dalam kepala, betul tak? Contoh jika tajuk minta PUNCA. Pendahuluan boleh tulis definisi dan kesan.

-Jika tajuk minta langkah. Pendahuluan boleh tulis punca dan kesan.

-Ayat terakhir pendahuluan baru tulis “Terdapat beberapa (tajuk)” untuk menunjukkan adanya kohesi antara perenggan.

 

Kesimpulan:

-berikan harapan.

-boleh juga masukkan peribahasa

-jangan buka cerita lagi, anggap sahaja ini perenggan untuk tutup cerita. Tidak perlu panjang, cukup 5-6 ayat.

Tegaskan kepada murid, ambil masa 10-15 minit ini sebelum exam untuk buat cabang. Jangan takut tak sempat, sebab percayalah teknik ini membuatkan murid tidak lupa idea mereka. Murid hanya tinggal bina ayat yang lengkap je di atas kertas peperiksaan.

Apabila murid sudah cekap dengan kaedah asas ini, latih mereka untuk “upgrade” kualiti karangan dengan menambah cabang untuk ungkapan menarik (peribahasa, cogan kata, dan sebagainya) dan tambah ayat huraian. Hal ini supaya karangan akan lebih panjang dan mantap.Tip lain:

Guru Cemerlang Tahfiz kongsi kaedah DTHT untuk hafaz al-Quran dengan mudah

Teknik Putaran Waktu bantu murid memahami kepentingan ‘masa’ - Ustaz Quszaini

Skor A semua subjek UPSR daripada sekarang - Cikgu Ahmad Safarman kongsi enam tip mudah

Hafal formula 'Memori Mengarang', murid pasti skor Bahasa Melayu UPSR