Sekolah Menengah kebangsaan Dato' Haji Hassan Yunos merupakan Sekolah menengah kebangsaan yang terletak di Renggam, Kluang, Johor.

Sejarah Sekolah

SMK Dato’ Haji Hassan Yunos, Rengam (JEE2042) terletak 21 KM dari bandar Kluang telah dibuka pada tahun 1965 dengan nama asalnya Sekolah Lanjutan Rengam dengan menumpang di SR Jubli Intan, SR Cina Chin Chiang dan SR Tamil, Rengam. Pada Awal tahun 1996, sekolah ini diberikan nama baru iaitu Sekolah Menengah Rendah Inggeris, Rengam.

Pada bulan Mac 1966 namanya ditukar lagi menjadi Sekolah Menengah Rendah Inggeris/ Kebangsaan Rengam. Pada 26 Mac 1969 dengan rasminya sekolah ini diberi nama baru iaitu Sekolah Menengah Dato Haji Hassan Yunos, mengambil sempena nama Menteri Besar ketika itu.

Antara sekolah-sekolah rendah yang menjadi penyumbang pelajar-pelajarnya ‘feeder school’ kini ialah SK Jubli Intan, SK Bandar Rengam, SK Seri Kg.Rengam, SJKC Chin Chiang, SJKC Sayong, SJKT Ladang Sembrong dan SJKT Bukit Rengam, Rengam.

Dari segi infrastruktur, pada awal 1965 terdapat 3 blok bangunan yang menempatkan 17 bilik darjah, 1 makmal sains, 1 bengkel Seni Perusahaan, 1 bilik jahitan, 1 bilk masakan dan 2 buah rumah guru luar bandar.

Pada tahun 1971, satu bangunan tambahan yang menyediakan 6 bilik darjah dan 1 makmal sains telah didirikan.

Seterusnya, sebuah lagi bangunan yang mengandungi 7 bilik darjah, 1 perpustakaan dan 3 makmal sains telah siap dibina pada tahun 1980.

Menjelang 1985, sebuah bangunan tambahan 3 tingkat yang terdiri daripada 12 bilik darjah dan 4 makmal sains telah dibina. Kini, sekolah ini telah terdiri daripada 8 buah blok yang dinamakan mengikut abjad bermula dengan blok A yang merupakan blok pentadbiran sehinggalah blok H.

 

Dua buah bangunan baharu lagi yang telah disiapkan pada akhir tahun 2010 iaitu blok G dan H yang menempatkan tingkatan 6 (Pra-U).