KUALA LUMPUR - Sebanyak 18 isu berkenaan masalah di dalam bidang pendidikan termasuk beban tugas guru yang dikemukakan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) telah mendapat komitmen penuh Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik dan telah diselesaikan.

Presiden NUTP, Aminuddin Awang berkata, keprihatinan dan tindakan proaktif Menteri Pendidikan itu antaranya berjaya menangani masalah beban tugas guru, pertukaran guru duka lara, isu pentaksiran berasaskan sekolah, kekurangan guru ganti dan isu penggunaan gajet di sekolah.

“Semasa perjumpaan kepimpinan NUTP dengan menteri pada 9 Julai 2018, sebanyak 41 isu dan cadangan penyelesaian masalah pendidikan telah diutarakan untuk perhatian dan tindakan beliau. NUTP amat berpuas hati dengan sikap terbuka Menteri Pendidikan yang bersungguh-sungguh ingin membantu.

“Ia termasuk isu beban tugas guru, isu sekolah daif, Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) dan menggubal prosedur operasi standard keselamatan serta kebajikan guru ketika membawa murid keluar sekolah bagi menghadiri program rasmi kementerian,” katanya dalam kenyataan semalam.

Menurutnya daripada keseluruhan isu berbangkit itu, sebanyak 11 isu termasuk Dasar TVET Negara dan pendidikan khas masih dalam proses rundingan, manakala 12 lagi isu termasuk kekurangan guru bahasa Inggeris masih belum diambil tindakan.

Katanya, pihak kementerian juga menetapkan agar penyelesaian bagi isu-isu itu dibuat secara berfokus dan berperingkat. - Bernama

Antara masalah yang berjaya diselesaikan Menteri Pendidikan:

1. Masalah beban tugas guru

2. Pertukaran guru duka lara

3. Isu pentaksiran berasaskan sekolah

4. Kekurangan guru ganti dan isu penggunaan gajet di sekolah

5. Isu sekolah daif

6. Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET)

7. Menggubal prosedur operasi standard keselamatan serta kebajikan guru  ketika membawa murid keluar sekolah bagi menghadiri program rasmi kementerian.

Artikel menarik:

Suasana meriah Festival Guru Malaysia 2019 (7 foto)

Ucapan Khas Hari Guru, Dr. Maszlee Malik

Selamat Hari Guru, terima kasih cikgu

Tujuh pemennag saguhati Kempen Guru PAK 21

FGM 2019: Ahli terima sumbangan YGMB