Berteraskan konsep cakna pelajar dan semarak perpaduan silang budaya maka Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) sentiasa prihatin dan cakna terhadap kumpulan pelajarnya sepanjang masa.

Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar (HEP), UTeM, Profesor Madya Dr Nurulfajar Abd Manap berkata, keprihatinan kami pihak pengurusan UTeM sentiasa berterusan dalam menjaga kebajikan dan hal ehwal pelajar dalam sebarang situasi dan keadaan.

Jelas beliau, sempena dengan sambutan perayaan Tahun Baru Cina yang telah disambut baru-baru ini maka pihak pengurusan pelajar UTeM menerusi pengurusan kediaman pelajar UTeM turut meraikan pelajar Tiong Hua yang tidak pulang ke kampung halaman.  

Pengetua Kolej Kediaman Satria Tuah, UTeM, Dr Al Amin Mohamed Sultan berkata, kami mengambil inisiatif meraikan pelajar Tiong Hua yang tidak pulang beraya bersama pelajar-pelajar lain dari pelbagai bangsa dengan cara tersendiri dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) di musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini.

Katanya, walaupun sambutan secara sederhana bersama dengan felo-felo dan pelajar yang tidak pulang beraya namun ianya dapat mengubat kerinduan keluarga dan memberikan makna besar kepada semua.  

Di sini kami ibarat satu keluarga tidak kira apa jua bangsa di bawah satu bumbung UTeM kami sentiasa mengambil berat dan memupuk semangat persaudaraan yang tinggi,” ujarnya lagi.

Tang Yee Kin, 21 tahun, dari Cheras Kuala Lumpur berkata, ini adalah pengalaman bermakna buat beliau kerana pertama kali menyambut perayaan Tahun Baru Cina jauh dari keluarga.

Katanya, suasana sambutan pada tahun ini juga berbeza yang mana kita berada dalam musim pandemik Covid 19 lantaran negara pula bersama dalam keadaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Saya mengambil peluang ini ucapkan terima kasih kepada pihak UTeM yang amat prihatin dan meraikan sama perayaan Tahun Baru Cina dalam suasana kekeluargaan yang sangat harmoni,” ujar penuntut Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Elektrik (Kuasa Industri) dengan Kepujian.