GEORGE TOWN - Keadaan jerebu di Pulau Pinang semakin teruk khususnya di daerah-daerah Barat Daya dan Timur Laut yang mencatatkan Indeks Pencemaran Udara (IPU) tahap sangat tidak sihat hari ini, memaksa penutupan sementara 162 buah sekolah.  

Pemangku Pengarah Pendidikan negeri, Abdul Rashid Abdul Samad mengesahkan penutupan itu kepada Bernama melibatkan 51 buah sekolah di daerah Barat Daya yang mencatatkan IPU 225 dan 111 buah sekolah di daerah Timur Laut yang IPUnya 203.

Sebelum ini Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar negeri Phee Boon Poh memberitahu arahan penutupan sekolah di Barat Daya dikeluarkan Jabatan Pendidikan negeri pada pukul 7.20 pagi selepas IPU 204 dicatatkan.

"Pihak sekolah telah memaklumkan penutupan sekolah kepada ibu bapa pelajar-pelajar dan mereka di benarkan pulang ke rumah masing-masing," katanya.

Katanya IPU di kawasan Balik Pulau semakin meningkat iaitu 211 pada pukul 8 dan 218 di rekodkan pukul 9 pagi hari ini manakala kawasan Minden Pula 197 iaitu hampir mencecah sangat tidak sihat ketika ini.

Menurutnya dua lagi kawasan di negeri ini yang mencatatkan tahap tidak sihat adalah Seberang Jaya (IPU 149) dan Seberang Perai (IPU 156) sehingga pukul 10.00 pagi tadi.- Bernama

ARTIKEL MENARIK:

Ini dia 60 aktiviti bermanfaat selepas UPSR

145 sekolah di Selangor tutup akibat jerebu

'Banyak kali dia minta maaf, risau jika saya tak selesa' - Cikgu ini kongsi sikap bekas muridnya