IPOH - Pusat Rawatan Darussyifa’ Perak menyarankan agar operasi pencarian bekas pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sg Abong Muar, Mohammad Ashraf Hassan, 29, peserta Gopeng Ultra Trail yang hilang sejak Sabtu lalu diteruskan menggunakan khidmat pasukan penyelamat dan perubatan Islam.

Pengarah Darussyifa’ Perak, Mohamad Najib Mat Lazim berkata, merujuk kepada tempoh kehilangan yang sudah masuk hari keenam dan persekitaran lokasi mangsa disyaki hilang, ada kemungkinan kes itu berkait rapat dengan gangguan makhluk halus.

“Ini tidak mustahil berlaku kerana sebelum inipun, sudah ada kes hilang dalam hutan akhirnya ditemui dan berada dalam keadaan seperti itu. 

“Jadi ada baiknya teruskan dengan kedua-dua cara ini, jangan berhenti moga dengan cara itu mangsa dapat ditemukan segera dan selamat,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Menurutnya, antara amalan yang boleh dipraktikkan adalah seperti membaca surah Yassin, bacaan ruqyah dan solat hajat.

“Ahli keluarga paling penting terutama ibu, sebab daripada apa yang kita pelajari, doa seorang ibu ini tiada hijab.

“Jika nak berdoa dan solat di lokasi mangsa hilang juga boleh kerana itu amalan biasa kita lakukan dalam berikhtiar menyelamatkan mangsa hilang,” katanya.

Beliau berkata, makhluk halus bukanlah satu kepercayaan, tetapi diyakini wujud terutama di tempat lapang yang ditinggalkan seperti hutan dan di atas bukit.

Justeru katanya, jika ada pihak yang mengatakan kononnya mangsa berada di satu kawasan lain, perkara itu tidak boleh dinafikan.

“Dalam masyarakat Islam, bacaan ayat-ayat suci al-Quran merupakan cara terbaik bagi menghindari makhluk halus ini,” katanya.

Amalan yang sarankan:

1. Membaca surah Yassin

2. Bacaan ruqyah

3. Solat hajat

4. Doa ibu

5. Solat di lokasi mangsa hilang

Ini pula kata rakan Acap yang hairan bagaimana dia boleh hilang sedangkan dia pakar dalam mendaki https://www.gpsbestari.com/berita/saya-yakin-acap-masih-hidup-dia-pakar-hingga-digelar-orang-gunung-kata-rakan-1.924440