Kementerian Kesihatan (KKM) akan mengadakan perbincangan bersama Kementerian Pelajaran (KPM) esok, berhubung tarikh pembukaan sekolah dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata bagaimanapun sektor pendidikan akan dibuka dahulu untuk pelajar Tingkatan 5 dan 6.

"Esok ada mesyuarat dengan KPM, mungkin akan bincang tarikh yang sesuai untuk pelaksanaannya. Kalau kita tetapkan esok (tarikh untuk mula persekolahan), jangka masanya adalah dua minggu untuk ibu bapa membuat persiapan untuk (pelajar) kembali ke sekolah.

"Kita akan mula dengan Tingkatan 5 dan 6, sebelum kita buka kepada pelajar-pelajar sekolah (yang lain). Ini ialah perancangan kita, tetapi kita akan berbincang dengan lebih mendalam esok dalam mesyuarat bersama dengan KPM," katanya dalam sidang media harian mengenai perkembangan COVID-19 di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Dr Noor Hisham berkata KKM turut bercadang untuk memanjangkan masa perkhidmatan Klinik Kesihatan kepada dua syif bagi mengurangkan kesesakan dan memastikan pengamalan penjarakan sosial dalam kalangan pesakit.

"Kita juga akan lihat langkah-langkah lain dalam penjarakan sosial seperti melaksanakan sistem janji temu, sebab kita perlu elak kesesakan di ruang menunggu," katanya.

Dr Noor Hisham berkata KKM juga akan mengembangkan konsep klinik maya dan juga pertimbangkan untuk menawarkan perkhidmatan kesihatan  ke komuniti seperti komuniti Orang Asli dan rumah.

"Kita telah laksanakan perkhidmatan kesihatan ke rumah untuk ibu hamil dan anak, sekarang kita sedang pertimbangkan jika perkhidmatan ini boleh dipanjangkan kepada pesakit strok dan pesakit yang tidak dapat hadir ke hospital kerana kekangan pengangkutan, " katanya.- BERNAMA

Artikel berkaitan:

Pelaksanaan : Pengurusan Prasarana

Pengurusan Institusi Pendidikan Swasta (IPS) : Pengajaran dan Pembelajaran (PdP)

Pengurusan Institusi Pendidikan Swasta (IPS) : Penglibatan Ibu Bapa/Penjaga

Pelaksanaan : Pengajaran dan Pembelajaran (PdP)