TELOK PANGLIMA GARANG – Seramai 26 orang pelajar dan 3 guru pembimbing dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Telok Panglima Garang, Kuala Langat, Selangor telah berkunjung ke Taman Seri Medan di sini untuk menjalankan program Kembara Jom Jimat Elektrik sempena pertandingan Toyota Eco Youth (TEY) 2017.

SMK Telok Panglima Garang dipilih mewakili negeri Selangor dalam program tersebut di peringkat kebangsaan.

Kumpulan pelajar dari SMK Telok Panglima Garang yang dikenali sebagai Team Eco Panglima ini telah menjalankan program Kembara Jom Jimat elektrik selama 3 bulan.

Tujuan program Kembara Jom Jimat Elektrik ini adalah untuk meningkatkan kesedaran kepada penduduk Taman Seri Medan tentang kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. Kesan penggunaan elektrik yang berlebihan ini membawa kepada pemanasan sejagat.

Menjadi tanggungjawab Team Eco Panglima untuk memberi kesedaran kepada penduduk setempat akan kesan negatif penggunaan elektrik yang berlebihan ini disamping memberi tips menjadi pengguna yang bijak kepada penduduk Taman Seri Medan.

Bunting Kembara Jom Jimat Elektrik di Taman Seri Medan.

Guru Pembimbing, Norazimah Abd Talib berkata mereka telah menyebarkan risalah tentang penggunaan serta kepentingan penjimatan elektrik kepada para penduduk di Taman Sri Medan.

"Disamping itu, kami juga menerangkan cara-cara untuk menjimatkan elektrik, seterusnya mengurangkan kadar bayaran bil elektrik.
 
"Melalui pemerhatian dan maklumat yang kami peroleh ketika pertama kali beramah mesra bersama para penduduk Taman Sri Medan, kadar bayaran bil elektrik mereka mencecah RM200 - RM500," katanya.

Menurutnya lagi, mereka telah mencadangkan beberapa langkah untuk mengurangkan jumlah bil tersebut.

"Lawatan kali kedua pada bulan Julai, kami memperoleh keputusan yang agak mengejutkan di mana terdapat penduduk yang berjaya mengurangkan jumlah bil mereka daripada RM500 kepada RM200 ke atas dengan menggunakan langkah-langkah yang dicadangkan oleh kami.

 

Bersama salah seorang penduduk Taman Seri Medan ketika menjalankan soal selidik.
 

"Saya berharap agar lebih ramai lagi penduduk dapat mengurangkan kadar bayaran bil elektrik di samping dapat mengurangkan kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar," ujarnya.