LELAKI paling pantas di Asia Tenggara, Khairul Hafiz Jantan berharap rakyat Malaysia akan terus menyokongnya untuk meraih hatrik pingat emas temasya Sukan SEA 2017 selepas meraih emas acara 100m malam tadi.

Khairul yang menamatkan kemarau pingat emas negara dalam acara 100m selama 14 tahun, terharu dengan sokongan padu rakyat Malaysia pada hari ini, selepas agak tertekan pada permulaan acara itu.

Kali terakhir pingat emas acara 100m itu dimenangi atlet negara ialah menerusi Nazmizan Muhammad pada Sukan SEA 2003 di Vietnam.

“Biasalah, masa final ada rasa takut sikit, tapi bila dah tahu semua datang, Khairul dah bangkit balik untuk menang pingat emas ini.

"Saya ingin menghadiahkan kemenangan ini kepada keluarga, jurulatih saya (Mohd Poad Md Kassim) dan semua rakyat Malaysia.

“Saya sangat bersyukur kepada ALLAH kerana izinkan saya menang emas pada hari ini dan menunaikan janji saya kepada seluruh keluarga, jurulatih dan semua rakyat Malaysia,” katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian pingat di Stadium Nasional, Kuala Lumpur.

[Pelajar tingkatan enam SSTMI, Khairul Hafiz Jantan dinobat Raja Pecut Baharu Asia Tenggara]

 

Khairul Hafiz ketika beraksi dalam acara balapan akhir 100 meter lelaki pada Sukan SEA KL2017 di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam tadi. - Foto Bernama
 

Pelari berusia 19 tahun dari Melaka itu menjuarai acara riben biru itu selepas menewaskan juara bertahan, Eric Cray dari Filipina dengan catatan masa 10.38s.

Eric yang mencatatkan 10.43s bersama dengan peserta dari Thailand, Kritsada Namsuwun, meraih perak berdasarkan ‘photo finish’, manakala peserta dari Thailand terpaksa berpuas hati dengan gangsa.

Khairul seterusnya akan beraksi dalam acara 200m pada hari esok, diikuti oleh acara 4x100m pada Jumaat.

Bagi Mohd Poad, kejayaan Khairul adalah sesuatu yang telah dijangkakan sejak beberapa tahun dahulu lagi, berdasarkan kebolehan dan tahap disiplin beliau.

“Saya bersyukur kepada tuhan kerana izinkan Khairul menang emas hari ini…sebenarnya banyak benda yang berlaku sebelum final ini.

"Alhamdulillah semua doa rakyat buat Khairul dapat capai keputusan ini. Dia rasa tak selasa pada kaki sebelum final.

Permulaan dia ada goyang sikit, tetapi dapat diperbaiki. Bagi saya, kunci kejayaan dia ialah disiplin diri dan sifat keimanan dia. Selain itu, setiap kali kejohanan saya akan simpan telefon bimbit dia kerana tidak mahu fikiran dia terganggu,” katanya. - Bernama