Berjaya melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi seperti universiti, pastinya akan menggembirakan hati pelajar berkenaan.

Saat ini, tentunya pelbagai persediaan telah direncanakan sebelum melangkah ke menara gading.

Bermula dengan persiapan barangan keperluan peribadi sehinggalah kepada persiapan yang berkaitan, akan disediakan dengan selengkapnya.  

Berkaitan dengan perbelanjaan makanan di universiti pula, pastinya ada yang berdepan dengan masalah tersebut.

Mungkin ada yang boros dalam berbelanja dan mungkin juga ada yang terpaksa ‘ikat perut’ semata-mata tidak cukup wang dalam membeli bahan makanan.  

Tip di bawah mungkin boleh dijadikan panduan buat adik-adik yang bergelar mahasiswa.

Semoga bermanfaat.

1) Masak di rumah

Jika anda dibenarkan memasak di kediaman (contohnya di apartment) atau jika menyewa di luar, memasak adalah cara terbaik untuk menjimatkan duit.

Waktu di universiti memang sesuai untuk belajar salah satu kemahiran hidup yang penting iaitu memasak! Jika risau banyak masa akan terbazir, pilih resipi yang ringkas-ringkas dan tidak memerlukan banyak masa untuk disediakan. Adik-adik juga boleh bergilir memasak dengan rakan serumah, atau masak bersama-sama.

2) Kreatif dalam penyediaan makanan

Jika anda tidak dibenarkan memasak, tetapi boleh menggunakan peralatan elektrik, anda juga boleh menyediakan sebahagian daripada makanan sendiri. Contohnya, masak nasi sendiri dan hanya beli lauk. Jika mahasiswa berpakat kongsi beli lauk dengan rakan-rakan juga, boleh lebih jimat. Ada juga makanan yang dapat disediakan tanpa dapur atau peralatan elektrik contohnya roti sebagai sarapan dan salad. Tapi ingat, jangan kerap makan mi segera demi menjaga kesihatan anda!

3) Makan di kafeteria kampus

Pilih untuk makan di kafeteria dalam kampus yang disediakan oleh universiti. Harga makanannya lebih murah kerana biasanya sebahagian daripada kos sewa operasi telah disubsidi oleh pihak universiti. Sekali-sekala, sekiranya perlu atau ada sebab istimewa, bolehlah makan di restoran luar.

4) Pilih pemakanan ringkas tapi sihat

Pilih telur sebagai protein dan lebihkan sayur jika anda benar-benar perlu berjimat. Ini lebih baik berbanding makan mi segera!

5) Berhenti pesan air bergula

Apabila makan di kafeteria atau restoran, elakkan memesan minuman bergula, sebaliknya minumlah air kosong. Jimat pun jimat, sihat pun sihat!

6) Elak berbelanja ‘kecil’ di kuliah

Seeloknya, bawa air dan snek sendiri sewaktu ke kuliah. Sekiranya dahaga dan lapar selepas kelas, anda tidak perlu membeli minuman dan makanan contohnya di mesin layan diri yang biasanya lebih mahal.

7) Pilih pasar raya paling murah

Jika membeli barang keperluan di luar, pilih pasar raya atau pasar malam yang menawarkan harga yang lebih murah. Barangan jenama pasar raya atau tanpa jenama pula lebih murah berbanding barangan berjenama.

8) Beli barangan ‘on bargain’

Jika membeli barang keperluan di pasar raya, periksa sama ada pasar raya itu ada menjual makanan yang hampir tiba tarikh luput pada harga yang lebih murah, contohnya roti, untuk dimakan terus. Biasanya ada rak khas tempat produk ini diletakkan. Jangan bimbang, tidak semua makanan yang hampir dengan tarikh luput tidak boleh dimakan. Bahkan, ia boleh dimakan tanpa ragu-ragu dan dijual dengan harga yang jauh lebih murah!

9) Gunakan kad keahlian pasar raya (jika ada) untuk mendapatkan potongan harga.

Kebanyakan pasar raya menawarkan kad keahlian yang boleh mengumpul mata. Anda boleh menggunakan mata ini di kemudian hari untuk menebus diskaun atas sesuatu barangan. Dengan ini, siswa siswi boleh berjimat di samping menikmati pelbagai faedah lain.

Sumber: Portal Kementerian Pendidikan Malaysia

Artikel menarik

Cikgu Siti Rohayu kongsi 7 tip minda yang positif menerusi perkataan GEMBIRA

Urus emosi sendiri, hormati emosi majoriti – Perkongsian Cikgu Fazdhly jika mahu hati tenang