Subjek kimia antara subjek yang dirasakan susah oleh kebanyakan pelajar. Seolah-olahnya pelajar-pelajar ni masuk kelas Perancis atau Jerman.

Bahasa Kimia pelik-pelik. Kadang-kadang dengan bekalan yang sedikit yang dipelajari pada peringkat menengah rendah, menjadikan pelajar-pelajar ni susah nak faham. Ditambah lagi, bahasa Kimia tidak digunakan dalam pertuturan seharian.

Di sini ada 12 tip bagaimana cara belajar dan skor subjek Kimia

1) Cara Membaca

Ketahuilah, membaca 10 muka surat dalam buku teks kimia adalah tidak sama dengan membaca 10 muka surat daripada sejarah atau buku teks sivik . Teks saintifik adalah sangat padat mengandungi formula, graf, ilustrasi, dan konsep yang sukar. Malahan, mungkin lebih sukar berbanding belajar subjek matematik untuk kebanyakan murid-murid.

Oleh itu, anda akan perlu memperuntukkan lebih banyak masa untuk membaca dan memahami subjek ini. Sebagai contoh, ia mungkin mengambil masa anda 50 minit untuk menguasai hanya 5 halaman buku teks kimia anda.

2) Tumpu dan Ingat

Untuk meningkatkan penumpuan anda dan mengingat, bahagikan tugasan anda ke dalam pecahan/tugas-tugas yang lebih kecil. Lazimnya, kebanyakan murid-murid lebih mudah menumpukan perhatian dengan baik membaca dan ‘menghadam” kandungan 5 muka surat dalam satu masa berbanding jika membaca 20 muka surat. Betul tak?.

3) Baca Pasif

Biasakan membaca dengan ‘aktif’ dan bukan secara pasif dan sambil itu berfikir. Cuba elakkan tingkah laku pasif : seperti sekadar menandakan dengan highlighter buku teks anda. Untuk meningkatkan tumpuan dan pemahaman tugasan anda dalam kimia , juga anda perlu merumuskan atau membuat ringkasan/nota kaki di nota anda atau buku rujukan ( tidak wajar menconteng buku teks sekolah, tetapi untuk membaca dengan aktif anda boleh menulis nota kaki atau ringkasan pada bahan bacaan rujukan lain).

4) Nota Kaki

Apabila anda membaca dan membuat nota kaki pada buku anda , SENTIASA buat ringkasan/merumuskan dan menerangkan ilustrasi atau formula kerana Ini adalah sama pentingnya dengan perkataan di dalam teks.

5) Kefahaman

Sambil anda membaca dan belajar, kenal pasti apa yang anda tahu/faham dan apa yang anda tidak tahu. Buat senarai soalan anda supaya anda boleh mencari jawapannya. Jangan sekali-kali menunggu sehingga ‘last minute’ atau malam sebelum peperiksaan untuk mendapatkan jawapan yang anda tidak boleh selesaikan atau baru cuba untuk memahami sesuatu konsep.

Tanya kepada guru Kimia anda pada kelas yang akan datang. Jangan simpan terlalu banyak soalan untuk bertanya kerana guru Kimia anda juga mempunyai banyak tugasan yang telah terjadual. Jangan bertangguh-tangguh.

6) Kaji Semula

Ambil masa untuk mengkaji semula nota-nota yang diberikan guru. Fahami setiap maklumat di dalam buku nota anda.

7) Semak Nota

Sejurus selepas kelas ambil masa untuk edit dan semak nota yang anda salin. Sekiranya anda mendapati konsep atau idea yang tidak masuk akal untuk anda atau seolah-olah tidak lengkap, bandingkan nota anda dengan kandungan buku teks atau buku rujukan anda.

8) Ambil Masa Sedikit

Sebagai persediaan untuk peperiksaan, ambil masa untuk menyelesaikan sebanyak mungkin bilangan masalah. Semakin anda menyelesaikan masalah , lebih besar kemungkinan anda akan lakukan tahap yang lebih tinggi dalam peperiksaan.

Ini bermakna lebih banyak daripada anda perlu menyelesaikan dua masalah bagi setiap persamaan atau formula. Cuba latih tubi yang guru dan tutor anda berikan atau buat latihan pelbagai buku aktiviti SPM yang ada terjual dalam pasaran. Buku teks anda mempunyai  banyak latihan/masalah dan soalan sampel - jika bajet kurang, cari buku rujukan di perpustakaan.

9) Selesai Masalah

Ketika anda menyelesaikan masalah pastikan anda mampu untuk menjawab persoalan-persoalan ini:

APA JENIS MASALAH INI ? MENGAPA ? salah satu cara

untuk menguji diri anda untuk melihat jika anda boleh menyelesaikan pelbagai masalah

dan tahu apa jenis masalah adalah untuk melengkapkan jawapan anda. Cuba kesemua format soalan dalam Kertas 1, 2 dan 3 untuk membiasakan diri anda dengan peperiksaan.

10) Bincang

Jika dapat cari rakan yang sekepala yang mahu berusaha memperbaiki tahap gred Kimia. Jika dapat, berbincang tentang subjek ini secara ‘regular’. Pastikan rakan anda adalah seorang pelajar yang serius. Banyak murid-murid yang berjaya  memberitahu mereka belajar dengan lebih berkesan apabila mereka mampu menerangkan kepada orang lain konsep yang telah mereka pelajari.

11) Amalkan

Amalkan menyelesaikan masalah dan menerangkannya dengan kuat.

Bayangkan bahawa anda mengajar seseorang konsep kimia. Amalan begini meletakkan konsep dalam ingatan jangka panjang (long term memory) anda. Cari teknik mnemonik yang sesuai untuk menghafal sesuatu bahagian dalam bab-bab Kimia tertentu. Contohnya, anda tidak dapat tidak mesti menghafal nama unsur-unsur Kimia. jadi, carilah teknik mnemonik untu memudahkan mengingati fakta-fakta itu.Senarai mnemoniks Kimia lihat sini

12) Ulangkaji Semula

Selepas setiap peperiksaan, ambil masa untuk mengkaji semula jawapan anda. Ini ialah salah satu proses pembelajaran yang paling berkesan namun kerap tidak dilakukan oleh murid-murid. "Wisest is she who knows what she does not know." Dengan mengenali perkara yang tidak anda fahami, anda bertindak segera untuk mempelajari dan memahaminya. Jika anda tidak mengetahui dan belajar dari kesilapan lalu, bagaimana anda hendak menjawab soalan yang sama dengan betul jika soalan tersebut muncul dalam peperiksaan akhir atau SPM anda? Baca setiap soalan dan melihat semua usaha anda ini dan selepas  itu tanya diri sendiri

(A) Adakah saya terlepas sebarang soalan kerana saya salah membaca/ salah faham perkara tersebut atau pilihan?

(B) Adakah saya terlepas sebarang soalan kerana saya tidak membaca sepenuhnya dan pertimbangkan semua pilihan ?

(C) Adakah saya terlepas sebarang soalan kerana saya tidak tahu atau tidak jelas dengan konsep? Adakah saya perlu untuk belajar nota dengan lebih? Atau buku teks ?Lain-lain ?

Buat persediaan awal untuk mendapat keputusan cemerlang dalam subjek ini. Kejayaan tidak mampu datang secara bergolek. Belajar dengan bersistem dan berjadual pada masa yang sama setiap hari. Pastikan tempat anda belajar di rumah kemas dan tersusun rapi untuk memberikan suasana yang lebih kondusif.

Tip lain

Tip kuasai kemahiran asas Matematik (Bahagi) cara Cikgu Muhammad Saffuan. Pantas, mudah dan senang!

'Garis Bahagi' mudahkan murid Tahun Dua kuasai kemahiran asas bahagi