Ramai pelajar yang rajin belajar tetapi tidak memperoleh keputusan yang setimpal dengan usaha mereka.  Keadaan ini berlaku disebabkan mereka tidak belajar dengan pendekatan untuk cemerlang dalam peperiksaan.   Mereka tidak merancang jadual belajar dan masa mereka dengan betul.

Dr. Hj. Tengku Asmadi Tengku Mohamad, membincangkan apa yang perlu anda lakukan mulai sekarang hinggalah ke dewan peperiksaan.

Selamat berjaya!

Bersedia untuk belajar

Peperiksaan semakin hampir.  Anda perlu melakukan persediaan bagi memastikan anda mampu melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lenih tinggi sama ada di kolej ataupun universiti.

Sekiranya anda memang telah belajar dari awal, pastinya tidak banyak yang perlu dirisaukan. Tetapi bagaimana pula sekiranya anda baru mahu bersungguh-sungguh mengulangkaji. Lebih-lebih lagi sekiranya anda bakal menduduki SPM.

Kepada pelajar SPM saya nasihatkan agar memberikan tumpuan kepada matapelajaran penting.  Iaitu matapelajaran yang membawa anda ke menara gading. Matapelajaran ini ialah Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik dan dua matapelajaran elektif (Fizik, Kimia, Biologi, Prinsip Akaun, Ekonomi, Sains Tambahan, Matematik Tambahan, Kejuruteraan).  Sekiranya anda mendapat markah yang baik dalam kelompok mata pelajaran ini maka peluang anda untuk ke universiti adalah cerah.

Namun begitu, sekiranya anda mampu, hendaklah anda dapatkan markah yang terbaik bagi semua mata pelajaran.  Sebab persaingan ke universiti kini semakin sengit.  Mereka yang berjaya biasanya memiliki pencapaian yang baik dalam semua mata pelajaran.

Buatkan jadual belajar untuk peperiksaan

Jangan panik.  Itu adalah pesan saya yang paling utama.  Walaupun anda rasakan banyak yang perlu difahami dan diingati, jangan sekali-kali anda panik.  Sekiranya anda panik, anda akan mengundang lebih banyak masalah berbanding penyelesaian.  Tidak ada masalah tanya penyelesaian.  

Mula menyemak semua buku-buku yang ada termasuk nota sekolah, buku teks, buku rujukan, soalan-soalan ramalan dan soalan-soalan tahun lepas.  Pastikan semuanya lengkap dan dalam keadaan baik.

Langkah pertama kenal pasti bab-bab yang susah dan belum anda kuasai untuk semua mata pelajaran.  Senaraikan bab-bab ini.  Senaraikan juga bab-bab yang telah anda kuasai dengan baik.

Langkah kedua buatkan analisa soalan-soalan sejak 5 tahun yang lepas.  Lihat bab-bab yang sering keluar soalan darinya.  Bab-bab ini merupakan bab-bab penting yang tidak boleh tidak mesti anda kuasai dengan baik.

Buatkan jadual perancangan belajar anda. Agihkan tajuk-tajuk dari sekarang hinggalah seminggu sebelum peperiksaan.  Jangan diganggu minggu terakhir sebelum peperiksaan sebab minggu terakhir ini adalah untuk anda lakukan semakan terakhir nanti.  Mana-mana bab yang penting, mulakan ulangkajinya dahulu.  Lagi awal anda mengulangkaji bab-bab ini lagi cepat anda mengenalpasti dan seterusnya mengatasi setiap masalah.  Sekiranya anda terpaksa menghabiskan 4 bab seminggu maka habiskanlah.  Anda mungkin terpaksa belajar 5 - 8 jam sehari untuk mengulangkaji semua matapelajaran.  Oleh itu anda perlu berkorban demi masa depan.  Anda mungki belajar 1 jam diwaktu pagi, 2 jam pada tengahari, 1 jam diwaktu petang dan 3 jam diwaktu malam.  Ini menjadikan masa belajar anda 7 jam sehari.

Mengingati Tajuk

Ramai pelajar tidak menyedari hakikat penting ini.  Kalau anda mampu mengingati apa tajuk-tajuk yang terkandung dalam sesuatu matapelajaran maka anda mempunyai gambaran yang jelas tentang apa yang anda pelajari.

Buatkan Nota

Anda hanya perlu mempelajari sekali sahaja setiap tajuk.    Pastikan dengan usaha yang sekali ini anda mampu memahaminya.  Ramai pelajar yang mengulang baca sesuatu tajuk beberapa kali dan kemudiannya lupa.  Cara belajar begini bukan sahaja menjemukan malah merugikan masa anda, sedangkan peperiksaan semakin hampir.

Setelah anda memahami apa yang dibaca, buatkanlah nota-nota ringkas.  Yang terbaik ialah anda ringkaskannya mengikut apa yang anda fahami.  Bandingkan nota anda dengan teks asal bagi memastikan fahaman anda betul dan tidak ada fakta penting yang tertinggal.

Ringkaskan setiap fakta menjadi lebih pendek bagi memudahkan anda mengingatinya.  Kenalpasti kata kunci dalam setiap fakta. Buatkan senarai kata kunci dan hafal.  Lakarkan peta minda atau peta konsep berdasarkan tajuk-tajuk dan kata kunci yang ada.  Pastikan apabila anda mengingati kata kunci, maka anda mampu mengingati keseluruhan fakta yang berkaitan dengannya.

Latih diri anda untuk peperiksaan

Anda perlu melatih diri anda untuk peperiksaan.  Tanpa latihan anda tidak mungkin dapat memberikan hasil yang terbaik. Minda anda juga seperti otot-otot fizikal anda yang lain. Ia perlu dilatih secara intensif bagi mencapai sesuatu hajat.

Mereka yang mahu cemerlang dalam 'bowling' perlu melakukan latihan berterusan bagi meningkatkan kemahiran ber'bowling'.  Begitu juga dengan peperiksaan.  Anda perlu melatih diri anda bagi tujuan cemerlang dalam peperiksaan.

Syarat-syarat latihan peperiksaan ialah:

 1. Latih mengeluarkan maklumat dengan banyak, cepat dan tepat.
 2. Latih dalam tempoh masa yang tertentu.
 3. Anggapkan setiap latihan seperti peperiksaan sebenar.
 4. Latih menjawab mengikut strategi menjawab soalan yang berkesan.

1.  Latih mengeluarkan maklumat

Maklumat yang dibaca mestilah mampu dikeluarkan semula.  Oleh itu anda perlu sentiasa melatih diri anda untuk mengeluarkan maklumat yang telah dipelajari.  Perbanyakkan latihan-latihan seperti:

 1. Menjawab soalan-soalan;
 2. Menceritakan semula apa yang telah dipelajari;
 3. Melakarkan kembali dalam bentuk peta konsep / minda;
 4. Mengadakan perbincangan dengan rakan;
 5. Menyediakan kad imbasan kecil.
 6. Mengambarcarakan apa yang telah dipelajari.
 7. Sekiranya anda pelajar SPM atau STPM, cuba hasilkan model jawapan soalan esei berdasarkan soalan-soalan yang ada.  Cuba pecahkan fakta-fakta penting dalam bentuk peta minda/konsep.  Ini memudahkan anda mengingati isi-isinya dalam peperiksaan sebenar kelak.

2.  Hadkan masa menjawab

Pastikan anda menjawab dalam had masa yang ditetapkan.  Peperiksaan bukan sahaja memerlukan anda mengetahui banyak fakta, tetapi anda perlu mengeluarkan fakta-fakta yang berkaitan dalam masa yang telah ditetapkan.  Oleh itu anda perlu pantas dan kepantasan hanya boleh dibina melalui latihan yang berterusan.

Oleh itu anda perlu kerap menjalankan latihan ujian.  Iaitu menjawab soalan-soalan dalam had masa seperti dalam peperiksaan.

3.  Anggap seperti peperiksaan sebenar

Pastikan anda bebas dari gangguan, tidak melengahkan masa, tumpuan yang tinggi dan rasakan seolah-olah tekanan peperiksaan yang sebenar.  Elakkan dari meniru sepanjang menjalani latihan ujian.  Gunakan strategi menjawab soalan (lihat di bawah).   Ingat masa berjalan, oleh itu jangan sekali-kali biarkan fikiran anda melayang.  Sekiranya soalan itu susah, maka berikanlah jawapan yang terbaik.  Anda perlu  belajar mengenali gerak hati anda sebab anda memerlukannya dalam peperiksaan yang sebenar nanti.  

4.  Strategi menjawab soalan

Untuk mendapatkan markah yang tinggi dan mengelak dari berlakunya kecuaian, anda memerlukan strategi menjawab soalan yang berkesan.

Langkah-langkah berikut dapat membantu:

1.Baca arahan terlebih dahulu.

2.Baca arahan terlebih dahulu.

3.Kenal pasti dan garis kata kunci kepada soalan.

4.Jawab soalan mengikut turutan berikut:

 • Jawab soalan BONUS - Iaitu soalan yang anda pasti jawapannya betul.  Ia mungkin soalan yang telah anda ramal, atau yang pernah anda latih sebelumnya.
 • Jawab soalan yang senang -  Iaitu soalan yang mampu anda jawab hanya dengan satu kali cubaan.
 • Jawab soalan-soalan yang susah - iaitu soalan yang memerlukan masa yang panjang atau soalan yang anda memang tidak tahu jawapannya.
 • Semak - Pastikan semua soalan dijawab;  Untuk soalan objektif, pastikan tandanya betul.
 • Ulang jawab -  Kalau masih ada masa, ulang jawab soalan bonus dan senang.  Ingat! soalan inilah yang anda pasti lakukan kecuaian oleh itu semak dengan tujuan mencari kesilapan tersebut.  Bukannya menyemak dengan tujuan berpuashati dengan jawapan.  Langkah terakhir barulah ulang jawab soalan-soalan susah.  Itu pun sekiranya masa masih mengizinkan.

Mencari sebab (post-mortem)

Anda perlu menkaji kelemahan diri anda setiap kali selesai menjawab soalan-soalan.  Setelah anda selesai membuat latihan ujian.  Semak setiap jawapan yang dibuat.  Sekiranya jawapan anda salah maka lakukan 'post-mortem', iaitu proses mencari sebab.  Setiap kesilapan ada sebab-sebabnya dan ini merupakan masalah utama yang perlu anda atasi. Antara sebab-sebab kesalahan berlaku ialah:

 • Tidak tahu (tidak baca) - Ini bermakna persediaan diri anda kurang.  Maka berikan masa membaca tajuk-tajuk tersebut.
 • Tidak faham - Anda baca tetapi tidak faham.  Tanyakan pada guru atau rakan.
 • Lupa - Ini disebabkan anda kurang mengulangi apa yang telah dipelajari.  
 • Cuai - Pastikan anda mengikuti langkah-langkah dalam Strategi Menjawab Soalan di atas.
 • Keliru - Tanyakan pada guru tentang bentuk soalan yang mengelirukan anda.  Minta penjelasan dari guru sebelum hari peperiksaan agar kesilapan yang sama tidak diulangi.

Jangan buang masa

Dalam suasana peperiksaan semakin hampir anda perlu gunakan setiap masa yang terluang untuk mengulangkaji.  Sekirannya masa yang terluang tidak sesuai untuk anda membaca dan menghafal, maka gunakan masa tersebut untuk anda melatih mengeluarkan maklumat.  

Ceritakan apa yang telah anda pelajari kepada diri anda sendiri. Lakarkan apa yang anda ketahui pada sehelai kertas. Aktiviti sebegini mengukuhkan lagi ingatan anda dan memudahkan pengaliran keluar maklumat ketika dalam peperiksaan kelak.

Bagi mengelakkan rasa jemu belajar, pelbagaikan aktiviti dalam satu-satu sessi mengulangkaji.

Sumber: tengkuasmadi.com

ARTIKEL MENARIK:

Empat elemen imej yang perlu ada pada seorang guru, nombor 1 paling ramai pelajar nantikan

22 ulasan yang boleh diguna pakai guru untuk slip peperiksaan

Meja guru perlu kemas dan tersusun - Panduan ini mungkin berguna buat cikgu-cikgu di Malaysia

Cara bantu anak yang lemah dalam pelajaran - Guru Matematik ini kongsi tip berkesan