BAGI pelajar yang menduduki Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3), ini 11 tip ohsem daripada pelajar cemerlang.

Boleh ikuti apa yang pelajar ini buat.

Semoga berjaya.

1) Saya akan bermula dengan subjek Bahasa Melayu. Saya bercakap dalam bahasa Melayu dalam kehidupan seharian. Ia tidak begitu sukar untuk mendapat skor dalam Bahasa Melayu kerana saya sudah terbiasa dengan bahasa itu.

Apa yang saya lakukan adalah, saya banyak memberikan tumpuan terhadap peribahasa.

Tetapi saya cukup bertuah, kerana dalam kertas PT3 saya, soalan berkaitan tentang peribahasa tidak banyak yang keluar.

2) Saya juga memberi tumpuan kepada bahagian novel iaitu novel Komsas kami. Terus terang saya katakan soalan yang ditanyakan agak sukar.

Tetapi tip PT3 untuk anda, selagi anda membaca dan benar-benar memahami setiap plot novel, anda tidak perlu risau.

3) Ujian Lisan Bertutur Bahasa Melayu PT3 juga boleh dikatakan sukar kerana kami hanya diberikan masa yang agak terhad iaitu hanya 10 minit untuk bersiap sedia tentang apa yang akan kita perlu bertutur, bercakap sehingga boleh menyebabkan terlupa apa yang kita ingat 10 minit sebelumnya.

Saya sendiri hampir mendapat B untuk ujian lisan saya tetapi alhamdulillah saya berjaya menjawab dengan baik untuk soalan-soalan bonus. Ujian mendengar adalah agak mudah. Maksud saya untuk subjek Bahasa melayu bukanlah sukar difahami.

4) Untuk subjek bahasa Inggeris, saya perlu mengakui bahawa saya kurang fasih komunikasi dalam bahasa Inggeris. Saya bukan pakar tetapi kertas peperiksaan PT3 untuk bahasa Inggeris bagi saya masih agak mudah.

Bagi saya ia adalah yang paling mudah berbanding dengan kertas lain. Apa yang perlu anda fokuskan ialah tatabahasa kerana tiada lagi pilihan ABC dan D tetapi peperiksaan bahasa Inggeris lebih banyak memerlukan anda menulis.

5) Saya hanya menumpukan pada bahagian novel bahasa Inggeris kerana anda perlu menghafal semua peristiwa penting dalam novel. Selagi anda memahami jalan dan plot cerita, saya pasti anda boleh melakukannya dengan baik.

6) Ujian bertutur bahasa Inggeris (Speaking Test PT3) adalah agak mudah, jadi mudah untuk mendapatkan A. Sama berlaku untuk ujian mendengar. Tidak perlu risau tentang subjek bahasa Inggeris.

7) Untuk Matematik pula, saya sangat suka Matematik dan saya tidak mempunyai masalah dalam subjek tersebut sejak sekolah rendah. Formula akan diberikan semasa peperiksaan dan kalkulator juga dibenarkan.

Saya mengakui ada soalan-soalan sukar, tetapi selagi anda memahami soalan dan konsep, saya pasti anda boleh menyelesaikannya.

8) Untuk Sains, saya tidak pernah baik dalam Sains dan untuk percubaan PT3 saya secara literal mendapat hanya 60 peratus sahaja. Tip PT3 daripada saya untuk subjek ini adalah, saya memberi tumpuan banyak kepada Sains berbanding subjek lain.

Saya memastikan saya memahami setiap topik. Proses ini mengambil masa selama satu minggu. Selepas itu, saya mula melakukan banyak latihan sekurang-kurangnya dua modul dalam sehari, tetapi kebanyakan masa saya pastikan akan melakukan lebih daripada lima modul dalam sehari. Jangan sekali-kali merujuk kepada mana-mana buku semasa melakukan modul.

Cuba ingat perkara-perkara dan semasa membuat kertas kerja. Dengan melakukan ini, anda akan ingat setiap mata penting dengan lebih baik. Selepas menyelesaikan modul, rujuk kepada jawapan yang diberikan dalam buku dan tandakan kertas anda.

Jika jawapan anda salah, tulis jawapan yang betul di sebelahnya dan pastikan anda memahami mengapa jawapan anda salah.

Selepas selesai menandakan, hitung peratusan.

Pastikan peratusan terus meningkat dengan modul. Jangan pernah berhenti melakukan modul sehingga anda merasa yakin bahawa anda boleh mendapatkan 90 peratus dan ke atas dalam setiap modul.

Saya mengakui sendiri subjek Sains adalah subjek yang sukar bagi saya.

9) Untuk Kemahiran Hidup. Pada mulanya, saya fikir kertas peperiksaan untuk subjek ini akan menjadi yang paling sukar, tetapi saya silap. Ia sebenarnya agak mudah. Apa tip PT3 untuk subjek ini?

Sama seperti subjek Sains PT3, anda hanya perlu melakukan banyak latihan. Lakukan latihan sambil menelaah buku teks kerana itulah yang saya lakukan.

Maksud saya, Kemahiran Hidup kot. Mustahil untuk saya nak ingat semua benda. Ya, anda perlu menghafal semua langkah dalam buku teks. Tidak pernah membaca buku teks sama seperti membuang buku secara serius ke dalam tong sampah.

Jika boleh, dapatkan buku teks Tingkatan Satu dan Tingkatan Dua juga kerana soalan dan jawapan semua bergantung kepada sumber daripada buku teks.

Oleh itu, jangan sekali-kali membuang masa anda membaca buku-buku rujukan yang tidak berguna. Seperti yang saya katakan, lakukan latihan sambil merujuk kepada buku teks dan cuba menghafal semua langkah-langkah untuk Bahagian B kerana anda tidak mempunyai pilihan.

10) Untuk tip PT3 bagi subjek Pendidikan Islam, hafal semua biodata tokoh-tokoh kerana anda akan ditanya tentang biodata. Sila cuba memahami setiap perkataan dan segala-galanya kerana ia sangat penting.

11) Subjek Geografi PT3 dan Sejarah PT3 yang perlu anda lakukan adalah mengikuti arahan dan nasihat yang diberikan guru anda. Ia adalah lebih mudah daripada apa yang saya harapkan. Ikuti sahaja apa jua yang guru anda mahu lakukan.

Jika dia meminta anda pulang ke rumah dan melakukan penyelidikan mengenai perkara-perkara tertentu maka pulang ke rumah dan melakukan penyelidikan.

Tip Menarik:

Pecutan akhir lulus Kimia SPM - Cikgu Natasya Haswani kongsi empat tip mudah untuk pelajar kuasai

SPM makin hampir, guru ini kongsi tip penting apa calon perlu buat untuk SKOR A+ subjek Sains

‘PdPc mudah faham dan menyeronokkan’ - Cikgu Nithiya kongsi kelainan, belajar sambil makan

Ustazah Fadilah Lee kongsi sembilan tip menghafaz Tahfiz Model Ulul Albab

Guru cemerlang ini kongsi tip lulus temuduga Tahfiz Model Ulul Albab