GURU-guru hebat Malaysia yang berminat mencuba Global Teacher Prize, bolehlah baca PANDUAN LENGKAP yang dikongsikan oleh Guru Cemerlang Sains, SMK Jerlun, Kedah, Norhailmi Abdul Mutalib, 39, yang melakar kejayaan di peringkat dunia apabila tersenarai dalam kelompok 50 calon penerima Guru Global 2020.

Fasa 1 : Isi Borang

Oleh kerana dah 4 kali mencuba, maka permohonan kali ke-5 nih lebih mudah sebab dah ada esei-esei yang terdahulu. Cuma nak kena murnikan supaya lebih umpphh dan sesuai kot-kot lah kalau soalan berubah. Nih contoh soalannya yer..

Q01: Cerita keseluruhan

Q02: Cabaran sebagai guru

Q03: Pendekatan mengajar

Q04: Inovasi dalam kelas

Q05: Pencapaian dalam bilik darjah

Q06: Impak kepada komuniti

Q07: Global citizen

Q08: Sumbangan anda dalam profesyen keguruan

Q09: Pengiktirafan dan anugerah

Q10: Kalau menang, nak guna duit untuk apa?

Untuk iklan GTP tahun 2019, tarikh tutup nya ialah pada 15 Oktober kalau tak salah saya. Ingat lagi, sebab hari yang sama saya ada perjumpaan dengan KPPM bersama ikon-ikon pendidikan yang lain. Dah submit, kemudian terus senyap sambil tunggu khabar berita daripada Varkey F0undation.

Fasa 2 : Soalan Lanjutan

Kemudian selang dua bulan pada tarikh 21 Disember 2019, saya terima satu emel daripada pihak Varkey Foundation untuk saya jawab beberapa lagi soalan tambahan. Agak pelik juga sebab tahun sebelumnya tak ada pulak. Interview dulu, baru isi soalan nih. Huhuhu. Tapi happy lah jugak, sebab ada jugak emel daripada depa.

So jawab lah pulak dan terus hantar semula kepada mereka. Soalan lanjutan nih tak lah susah sangat dan tak lah banyak sangat nak jawab berbanding masa Fasa 1. Antaranya adalah pasal anugerah dan pencapaian, serta momen paling bangga kita bergelar sebagai guru.

Selepas hantar pada tarikh tutup 7 Januari 2020, maka saya pun terus tunggu lagi apa fasa seterusnya. Dengan harapan, tolong lah terus berjaya masuk list Top 50. Hahahhaa.. Malaih betui nak interview-interview plak nih.

Fasa 3 : Interview Video Call

Seminggu selepas tarikh tutup tu, datang pulak emel menyatakan bahawa akan ada sesi interview. Huhuhu trauma lah saya. Last year tu yang tak dapat sebab sangkut masa interview lah.. Takut mimpi berulang kembali.

Tapi saya rasa, azam saya nak buat dengan lebih baik kali nih. Tahun lepas tu rasa macam banyak sangat mistake dan kekurangan. Jadi ini peluang untuk saya tambahbaik. Apatah lagi saya dah ada pengalaman dan boleh bersedia jika soalan yang sama diajukan.

Maka selepas set tarikh pada 20 Januari 2020, berlangsung lah sesi interview menerusi video call tu. Sebab interview jam 11.30 malam waktu Malaysia, maka saya bersedia lebih awal siap dengan pakai earphone supaya dapat dengar soalan mereka dengan lebih baik. Yer lah, English diorang kan berdesup desup, jenuh saya nak perembang (fokus) dengar. Hahahah..

Tepat jam 11.30 malam tu pun pihak Varkey Foundation video call. Kalau tahun 2019 cuma seorang saja interviewer, tapi tahun 2020 nih ada dua orang interviewer. Tapi bagusnya, yang sorang tu cam dan ingat saya lagi daripada tahun lepas. So, perbualan jadi lebih mudah lah sebab saya pun rasa selesa dan tak nervous sangat.

Soalan interview pun lebih kurang sama saja, iaitu apa projek terkini kita di sekolah, apa pencapaian yang kita rasa paling suka dan etc. Saya all out saja cerita apa yang saya dah buat di sekolah dan kerja-kerja advokasi saya dalam mempromosikan Pembelajaran Abad ke-21 dan STEM di seluruh negara. Gituuu..

Soalan paling susah nak jawab ialah soalan kenapa anda rasa anda layak untuk Anugerah Global Teacher Prize? Huhuhu.. saya rasa majoriti kita, cikgu Malaysia pun akan rasa susah sebab kita bukan jenis pandai nak jual diri dan jual kerja buat kita nih. Ada benda yang kita rasa biasa dan tak perlu cerita pun pada siapa-siapa. Tapi saya cuba sajalah jawab yang terbaik saya boleh.

Fasa 4 : Berakhir Satu Penantian

Dan akhirnya selepas 3 minggu dari tempoh temuduga, maka tibalah emel yang dinantikan. Sampai ke inbox saya jam 1 pagi, hampir saya tertidur. Allahuakbar... Serius saya cakap, sebaik lihat emel tu, hanya air mata saja yang mampu mengalir. No words best to describe my feeling at that time. (tiber cakap omputih..) Semua perasaan menerpa saya sekaligus, seolah-olah berakhirnya suatu penantian gembira yang sekian lama. Hanya kesyukuran pada Allah saya panjatkan atas rezeki yang dikurniakan.

Hati membuak-buak nak cerita dan kongsi kegembiraan dengan ahli keluarga dan rakan lain. Tapi awal-awal lagi dah dinyatakan dalam emel, perkara ini sulit dan hanya boleh diceritakan sehingga tarikh pengumuman pada 27 Februari 2020, iaitu kira-kira lagi 2 minggu. Huhuhu.. tersiksa weyh nak simpan rahsia gembira lama-lama...

Arahan mereka seterusnya adalah pegi photoshoot gambar lawa-lawa dan hantar kepada mereka untuk dijadikan gambar rasmi bagi tujuan promosi dan lain-lain. OK lah jugak kan.. Barulah senonoh sket gambar yang digunakan untuk tayang seluruh dunia tu. Hahahaha.. Nih sampel gambar saya pegi photoshoot, encem tak?

Fasa 5 : Pengumuman

Pengumuman awal sepatutnya pada 27 Februari 2020, tetapi ditunda kepada tarikh baharu. Dan tarikh keramat 19 Mac 2020 jadi saksi diumumkan senarai finalis Top 50 Global Teacher 2020. Jam 8 pagi waktu Malaysia. Ketika ini saya berada di rumah sedang kerana cuti sekolah, serta cuti tambahan kerana kuarantin bencana COVID-19.

Bangga sangat bila kejayaan ini terpateri dalam sejarah pendidikan negara, bahawa ada anak muda dari kampung di Perlis, mengajarnya di Kedah, mencipta nama di persada dunia. Alhamdulillah, dan syukur tak terhingga Allah atas rezekinya.

Saya ambil kesempatan ini juga nak ucapkan jutaan terima kasih buat kedua ibubapa saya, ahli keluarga, pentadbir sekolah, rakan guru, kenalan guru dan terutamanya anak-anak murid saya yang sentiasa mendoakan kejayaan saya dan sentiasa membantu memudahkan urusan saya sebagai pendidik. Saya dedikasikan kejayaan ini untuk anda semua!

Kejayaan saya adalah kejayaan guru Malaysia di persada dunia!

Yang paling penting adalah doakan juga semoga kejayaan ini menjadikan saya seorang yang merendah diri, tidak sombong dan tidak terpesona dengan kehebatan dunia mudah-mudahan.

Doakan juga semoga saya sentiasa diberikan kekuatan dan kelapangan untuk terus berkongsi ilmu dengan rakan guru dan murid di seluruh Malaysia. Sama-sama juga kita buat yang terbaik untuk pendidikan kita. Amin!

ARTIKEL MENARIK:

'Hanya air mata mengalir...' - Cikgu Hailmi kongsi liku hidup hingga terpilih 50 Utama Guru Global

'Murid prasekolah pun faham' - Hanya bimbing di grup WhatsApp, cikgu ini hasilkan video COVID 19

'Sambutan kelas melalui portal online tak hangat' - Guru ini beri semangat buat semua cikgu

Cikgu Shahril kongsi soalan Matematik secara online sepanjang PKP ada enam edisi semuanya

Guru Cemerlang Matematik, Cikgu Shahril kongsi platform pembelajaran UPSR sepanjang PKP