PERNAH tak tanya diri sendiri, jika disebut nama kita di sekolah, murid-murid tahu tak apa bidang yang dikaitkan dengan kita?

Murid-murid tahu tak kita ajar subjek apa? Atau apa-apa perkara yang sepatutnya disinonimkan dengan kita.

Contohnya, Cikgu Sains ke, Cikgu Bola Baling ke, Cikgu KRS ke atau lain-lain bidang yang berkaitan.

Kalau dah bertahun mengajar di sekolah, dan budak-budak sekolah kita masih tak dapat nak melabelkan kita nie sebagai guru apa, rasanya ada sesuatu yang perlu kita semak di situ.

Tapi untuk yang dah mendapat LABEL dan pengiktirafan daripada murid, TAHNIAH cikgu. Anda dah jadi GURU YANG BERWATAK.

Adakah penting untuk menjadi guru yang berwatak?

Pada pendapat peribadi saya, jika kita inginkan sesuatu yang lebih jauh dalam kerjaya kita sebagai guru, maka saya akan jawab YA!

Tapi jika anda hanya berharap menjadi guru biasa-biasa sahaja sepanjang perkhidmatan anda, maka ini bukan bacaan untuk anda.

Anda boleh terus melakukan aktiviti anda di sekolah seperti sedia kala.

Pada saya, Guru Berwatak akan mewujudkan satu persepsi bahawa kita telah benar-benar berjaya menguasai bidang yang kita ceburi dengan baik. Sinonim sekali kita dengan bidang tersebut, sehingga setiap kali disebutkan mengenai bidang tersebut, maka kitalah guru yang dicari.

Jadi, apa yang perlu kita buat untuk menjadi GURU YANG BERWATAK?

1) Fokus

Bagi menjadi guru yang berwatak, kita perlulah mempunyai fokus atau hala tuju dalam apa yang kita ceburi.

Maksudnya, di mana kita mahu kelihatan berjaya.

Jika mempunyai sedikit kelebihan dalam kejurulatihan sukan, ada baiknya, jika kita pilih satu sukan yang paling kita mahir, berbanding daripada kita memilih untuk melatih pelbagai sukan (kecuali dipaksa pihak sekolah).

Bagi menjadi guru yang berwatak, kita perlulah mempunyai fokus atau hala tuju dalam apa yang kita ceburi.

Fokus kepada di mana kita mahu berjaya, tetapi harus disertakan dengan minat dan sedikit kemahiran. Kalau ada bakat, itu akan beri kita kelebihan tambahan.

Ada juga rakan guru yang menceburi banyak bidang, tetapi gagal menyerlah di mana-mana. Itu satu kerugian. Akhirnya, hasil yang diperolehi tak sepadan dengan masa yang diluangkan.

2) Tekun

Sifat tekun sememangnya dituntut jika kita mahu fokus dalam sesuatu perkara.

Apatah lagi jika bidang yang ingin kita ceburi itu, sudah ditunjangi oleh mereka-mereka yang sudah jauh berpengalaman dan bertahun-tahun dalam bidang tersebut.

Tapi jangan risau. Sifat ketekunan yang tinggi pasti akan membawa kita kepada hasil yang memuaskan. Maka, terus lakukan apa yang kita rancangkan dengan teliti dan penuh kesabaran.

Tekun mencari ilmu. Tekun memperbaiki diri. Insha-Allah hasilnya nanti pasti akan buat kita tersenyum lebar.

3) Kental

Hati mau kental! Jika kita dah berjaya mengenalpasti di mana fokus kita sebagai seorang guru, maka untuk mencapai cita-cita tersebut, dah pasti akan wujud banyak halangan.

Halangan boleh datang dalam pelbagai bentuk. Halangan dari pentadbir yang mungkin tidak bersetuju dengan idea kita, atau kekurangan dana. Halangan dari persekitaran sekolah, murid, tempat dan lain-lain lagi.

Malah halangan juga boleh datang dari rakan sekerja. Banyak lagi kalau nak disenaraikan.

Hati mau kental!

Dalam menangani halangan ini, hati mesti kental macam batu. Bukan kental membuta tuli a.k.a degil tak nak dengar nasihat orang. Sebaliknya kental memperjuangkan idea dan apa yang kita mahu dan sedang lakukan.

Hati juga mesti tabah menempuhi halangan luaran. Ini tak, belum apa-apa, dah ditegur, terus merajuk tak nak buat kerja.. Itu nak ngelat namanya! ;)

4) Istiqamah

Istiqamah dan berterusan juga adalah sangat penting ke arah mewujudkan guru yang berwatak ini. Sifat istiqamah ini akan memberikan sudut positif bahawa kita benar-benar bersungguh dengan apa yang sedang kita lakukan. Bukan projek hangat-hangat tahi ayam punya.

Selalu juga saya berkongsi dengan rakan-rakan guru yang baru posting, jika ada apa yang ingin kita lakukan, maka lakukanlah sedikit demi sedikit. Tetapi terus lakukan perkara tersebut (dengan penambahbaikan) bagi memberi impresi bahawa kita memang tekun dan bersungguh dengan projek kita.

Bukan satu idea yang bagus jika kita lakukan banyak perkara masa tahun pertama perkhidmatan, tetapi kemudiannya tak sampai separuh bakal diteruskan untuk tahun seterusnya. Bukan main lagi ye.. ;)

5) Positif

Sudah pasti ke arah kita menjadi guru yang berjaya nie, pasti akan wujud lebih ramai kawan dan lawan.

Sama ada mereka adalah kawan atau lawan, mereka boleh jadi apa saja seperti juga cara kita berfikir.

Kalau kita berfikir secara negatif pula, maka dua kelompok ini boleh jadi pesaing dan perosak untuk kita bekerja dengan baik.

6) Sentiasa berfikiran positif

Kalau kita berfikir secara positif, maka dua kelompok ini boleh jadi inspirasi dan motivasi untuk kita bekerja dengan lebih tekun.

Maka untuk itu, sentiasa positifkan niat kita dan juga diri kita. Insha-Allah semuanya akan baik-baik saja.

Demikianlah tip yang saya dapat kongsikan hasil daripada pengalaman dan pemerhatian saya dalam beberapa tahun bergelar guru.

Masih banyak perkara yang perlu saya pelajari untuk menjadi guru yang lebih baik.

Ilmu tak pernah habis. Namun saya berbangga setiap kali budak sinonimkan saya dengan "Cikgu Sains", "Cikgu Sofbol" dan "Cikgu Drama"! ;)

Cikgu pula, bagaimana?

Sumber: Cikgu Hailmi

Tip Menarik:

Cikgu Hailmi kongsi cara bedah jantung lembu di makmal sains sekolah - Teruja nak tengok kaedahnya

Teknik Linosains beri peluang pelajar 'menyanyi' sambil hafal fakta

Teknik MaxRecall - Senang ingat tanpa perlu menghafal