CIKGU cemerlang SMK Jerlun Kedah, Norhailimi Abdul Mutalib berkongsi beberapa filem menarik khas untuk cikgu-cikgu wajib tonton kerana majoriti filem ini berkaitan guru dan pendidikan di sekolah. Selain itu, jalan ceritanya juga mampu memberi inspirasi dan meninggalkan kesan yang mendalam. Antaranya:

1. Teacher's Diary (Thailand)

Filem mengenai kisah seorang guru lelaki yang baru ditugaskan untuk berkhidmat di sebuah sekolah jauh di pedalaman. Penuh keboringan, satu-satunya peneman guru ini adalah sebuah diari tinggalan seorang cikgu perempuan yang juga pernah bertugas di sekolah ini.

Teacher's Diary Thailand

2. To Sir With Love (English)

Mengisahkan seorang guru yang berdepan dengan remaja sukar dikawal di sekolah baharunya. Menjadi guru di sekolah terbuang seperti itu, guru tersebut berhadapan dengan banyak kesukaran. Berjayakah beliau mendidik anak-anak nakal tersebut?

To Sir With Love

3. Laskar Pelangi (Indonesia)

Filem ini diadaptasi daripada sebuah novel yang cukup meruntun jiwa pendidik. Mengisahkan perjuangan 10 murid di sekolah kawasan pedalaman yang jauh dari kota, dengan dua orang guru yang sangat menginspirasikan. Saya recommend cerita ini untuk ditonton! Lagu 'soundtrack' dia pun semua sangat seronok.

Laskar Pelangi

4. Freedom Writers (English)

Filem ini diangkat daripada sebuah kisah benar, mengenai seorang guru muda bernama Erin Gruwell. Berhadapan dengan kumpulan pelajar yang bermasalah, motivasi beliau berjaya memberi inspirasi kepada muridnya untuk bertoleransi sesama mereka, dan melanjutkan pelajaran.

Freedom Writers

5. Dead Poet Society (English)

Filem ini dilakonkan oleh pelakon hebat, Robin Williams dengan penuh gaya sekali. Menjadi guru Sastera, bukan lah halangan untuk beliau menggunakan pendekatan yang cukup dekat dengan pelajar beliau yang semuanya lelaki.

Dead Poet Society

6. Taare Zameen Par (Hindi)

Filem lakonan Aamir Khan ini rasanya cukup dekat dengan guru Malaysia. Mengisahkan kisah seorang guru, yang berdepan dengan pelajar yang 'bermasalah', sehingga lah guru tersebut mengenalpasti punca sebenar masalah pelajar tersebut. Guru Pendidikan Khas sesuai sangat tengok.

Taare Zameen Par

7. Adiwiraku (Malaysia)

Mengisahkan mengenai cikgu muda, Cheryl Ann Fernando dengan cabarannya di sebuah sekolah kampung di Kedah. Cabaran dan kejayaan anak-anak di SMK Pinang Tunggal ini menjuarai pertandingan Choral Speaking digarap dengan baik dan penuh penghayatan. Filem adaptasi kisah benar dari Malaysia ini juga memenangi Anugerah Filem Terbaik 2017.

Adiwira ku

8. 3 Idiots (Hindi)

Ini satu lagi cerita hebat lakonan Aamir Khan. Mengisahkan persahabatan 3 orang sekawan yang digelar 'Si Bodoh' kerana cara berfikir mereka yang berbeza.

3 Idiots

9. Aishah : Biarkan Kami Bersaudara (Indonesia)

Filem dengan tema keagamaan ini mengisahkan seorang guru yang mengajar di sebuah sekolah jauh dari desanya, di komuniti yang jauh berbeza darinya. Menjadi guru atas wasiat bapanya, dapatkah Aishah menunaikan janji kepada bapanya?

Aisyah Biarkan Kami Bersaudara

10. Great Teacher Onizuka (Jepun)

Great Teacher Onizuka atau lebih dikenali sebagai GTO ini memang sudah popular menerusi siri manga nya. Kisah cikgu dengan niat pelik, tapi akhirnya menjadi guru yang lucu dan juga berjaya memberi inspirasi kepada anak muridnya.

Great Teacher ONIZUKA

11. Raatchasi (Hindi)

Filem ini hadiah kepada semua warga pendidik di seluruh dunia. Geetha Rani adalah watak pengetua adiwira yang sangat hebat. Beliau membuktikan kepada kita bahawa perubahan yang besar itu bukanlah mustahil. Benar-benar memberi inspirasi dan terima kasih kepada penulis cerita ini yang memaparkan realistik dunia pendidikan di sekolah.

Raatchasi

12. Chalk and Duster (Hindi)

Filem ini adalah lakonan hebat Juhi Chawla dan Shabana Azmi mengisahkan kisah dua orang guru yang menyentuh perasaan. Kesungguhan dan minat mereka terhadap kerjaya mereka mendorong mereka untuk buat yang terbaik. Dugaan datang apabila, pentadbiran mengganggu urusan mereka.

Chalk and Duster

13. Dangerous Mind (English)

 Filem lakonan Michelle Pfeiffer ini mengisahkan seorang Marine yang menjadi guru di sebuah sekolah gangster. Tengok bagaimana 'cool' cikgu perempuan ini mengawal anak-anak muridnya yang ganas lagi nakal. Cikgu kat sekolah di bandar, sila tonton untuk ambil inspirasi.

Dangerous Minds

14. Beyond the Blackboard (English)

Filem TV ini adalah kisah perjuangan guru muda yang berdepan dengan ketakutan dan prejudis terhadap kanak-kanak homeless / gelandangan, sebelum beliau sendiri yang menjadi inspirasi kepada anak-anak tersebut untuk membuat perbezaan.

Beyong The Blackboard

15. The Ron Clark Story (English)

Filem ini merupakan adaptasi kisah benar Ron Clark, guru di kampung yang ditukar ke sebuah sekolah dengan cabaran terbesar, disiplin paling teruk. Apa yang beliau buat dan mampukah beliau mengatasi masalah tersebut?

The Ron Clark Story

16. Suck Me Shakespeer (German)

Kisah lucu mengenai seorang pencuri yang terpaksa menjadi guru kerana terperangkap di sebuah sekolah.

Suck Me Shakespeer

17. Lean on Me (English)

Filem mengena perjuangan seorang pengetua sekolah yang berusaha bersungguh-sungguh bagi memastikan sekolah nya berada dalam keadaan yang terbaik. Lakonan hebat oleh Morgan Freeman.

Lean on Me

18. Black (Hindi)

Filem lakonan hebat Amitabh Bachan dan Rani Mukherjee ini mengisahkan kisah seorang gadis buta dan pekak, dan hubungannya dengan guru yang kemudiannya menghidap sakit Alzheimer.

Black

19. Blindside (English)

Kisah sedih mengenai perjuangan seorang anak homeless dan trauma yang kemudiannya dibela oleh seorang wanita yang sangat penyayang. Perjuangan mereka sehingga anak homeless tersebut menempa kejayaan sehingga menjadi pemain American Football. Lakonan hebat Sandra Bullock dan Quinton Aaron.

Blindside

20. The Glove (Korea)

Filem Korea ini sangat menyentuh perasaan. Berapa kali saya dah tonton, tapi tetap boleh mengalirkan air mata.  Kisah bagaimana sekumpulan pelajar pekak dan bisu yang struggle untuk berlatih dan menyertai pertandingan besbol untuk daerah mereka. Sekalipun penuh dengan kekurangan, semangat mereka akhirnya menyentuh hati coach mereka yang pada mulanya langsung melihat sebelah mata.

The Glove

Sumber daripada:

20 Filem Best Tentang Guru dan Pendidikan