KUALA LUMPUR - Kementerian Pendidikan (KPM) khususnya Guru Nadi Negara (GNN) menyokong kesediaan Yayasan Guru Malaysia Berhad (YGMB) untuk turut sama terlibat membantu warga pendidik dari segi aspek kebajikan menerusi slot GNN prihatin.

Perkara itu dinyatakan sendiri oleh Setiausaha Politik Menteri Pendidikan Malaysia, Mahmood Kassim di Program Struktur Simulasi Guru Nadi Negara di IPG Kampus Ilmu Khas, Kuala Lumpur, 16 Oktober baru-baru ini.

Setiausaha Politik Menteri Pendidikan Malaysia, Mahmood Kassim

Program setengah hari tersebut turut dihadiri 500 orang pendidik yang terdiri daripada Guru Besar dan Pengetua seluruh Kuala Lumpur dan Selangor.

Menerusi slot GNN Prihatin, Yayasan Guru Malaysia Berhad (YGMB) berperanan sebagai payung utama yang menjaga dari segala aspek kebajikan dan insentif kepada ahli.

Peranan ini termasuklah memastikan kebajikan mereka sentiasa terbela dalam apa jua bentuk bantuan dan sokongan yang diperlukan, di samping membantu memartabatkan profesion keguruan dalam melahirkan modal insan berkualiti.

“YGMB adalah rakan strategik KPM, dan penaungnya adalah Menteri Pendidikan sendiri. Sementara yang menerajui YGMB itu pula adalah mereka dalam kalangan pegawai-pegawai di  Kementerian.

“Sebab itu, individu yang layak menjadi rakan strategi, seterusnya mendokongi program Guru Nadi Negara ini adalah YGMB sendiri, menerusi slot Nadi Negara Prihatin,”katanya.

Sementera itu, Ketua Pegawai Eksekutif, Yayasan Guru Malaysia Berhad (YGMB), Datuk Wan Munadi Wan Mamat dalam ucapannya berkata, gandingan ini sebagai memenuhi aspirasi Kementerian Pendidikan, agar aspek kebajikan guru-guru itu dapat dibela dan diberikan perhatian sewajarnya.

Ikuti temubual khas GPSBestari bersama Ketua Pegawai Eksekutif, Yayasan Guru Malaysia Berhad (YGMB), Datuk Wan Munadi Wan Mamat